Het Echte Werk

Dr. Michael LaitmanVraag: Waarom wordt het netwerk van onze verbroken verhoudingen niet aan ons onthuld? Waarom wordt ons de oorzaak van alle kwaad niet getoond, zodat we weten waarvoor we ons moeten inspannen?

Antwoord: Omdat we onszelf dan zouden corrigeren vanuit wanhoop. Onze inspanning zou gebaseerd zijn op gewoon, egoïstisch werk. Het zou hetzelfde zijn als geld verdienen voor voedsel, in spiritualiteit wordt het niet als werk beschouwd, als ik door een eenvoudig hongergevoel wordt aangezet tot werken.

Zonder enige dwang moet ik willen streven naar het Doel, waaraan ik geen behoefte voel. Mijn natuur verplicht me er niet toe, ik ontwikkel een compleet vrij verlangen, onafhankelijk van alles. Geven uit liefde is geen voorwaarde voor mij, ik heb het niet nodig, ik ben van niets en niemand afhankelijk. Zoals de Schepper, sta ik boven alles.

En dan ontdek ik, dat ik afhankelijk ben van anderen: ik wil geven, ze ten dienste staan en de laatste, de nietigste van allen zijn. Anders wordt het werk niet door mij gedaan, maar door de Schepper.

In mijn spirituele werk is er een punt, waarvoor ik voortdurend moet zorgen, zodat het kan groeien: het punt van vrijheid, dat wij in onze wereld totaal niet kennen. In dit punt ben ik van niemand afhankelijk. De hele wereld ligt aan mijn voeten zonder dat ik mij daarvoor inspan. Daar ligt de mogelijkheid voor echt werk.

Om mij naar dit punt te brengen, worden er naar mij moeilijkheden en problemen gestuurd, zodat ik kan leren. En dan, als ik tenslotte vertrouwd raak met de spirituele wereld, zal mijn werk omslaan naar het tegendeel, alsof het totaal omgekeerd wordt. Er zal mij gezegd worden: “Neem alles!” En ik zal dit geschenk weigeren.

From the 5th part of the Daily Kabbalah Lesson 9/20/2011, “The Nation”

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed