Een Eenvoudige Keuze: Solidariteit Of De Ineenstorting Van Europa

Dr. Michael LaitmanOpinie: (Jacek Rostowski, Pools minister van Financiën): In het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza van maandag 29 augustus, zei de minister: “De Europese elite, waaronder de Duitse elite, moet beslissen of ze wil, dat de euro gaat overleven – zelfs bij een hoge prijs – of niet. Zo niet, dan moeten we ons voorbereiden op een gecontroleerde ontmanteling van de valutazone.”

Hij voegde eraan toe: “We hebben een simpele keuze: Solidariteit of de ineenstorting van Europa.”

De Poolse minister zei, dat de lange termijn oplossing voor de crisis ligt in meer integratie.

“Het fundamentele probleem van de eurozone is geen economische, maar een politieke,” zo legde hij uit. “De keuze is: of een veel sterkere macro-economische integratie in de eurozone of haar ineenstorting. Er is geen andere weg.”

Hij stelde eveneens de diagnose van twee vormen van ‘gevaarlijk populisme’ die aan het werk zijn in de Europese politiek: een zuidelijk populisme, gebaseerd op financiële onverantwoordelijkheid en een noordelijk populisme, gebaseerd op gebrek aan solidariteit met de zuidelijke landen.

Maar hij voegde eraan toe, dat “zowel de rijke noordelijke landen als de niet-eurozone EU-lidstaten zullen lijden, als de eurozone valt.”

“Het is moeilijk voor te stellen, dat er iets zou zijn dat de Nederlandse, Duitse of Finse economie harder zou treffen dan de ineenstorting van het bancaire systeem in de landen van de eurozone,” zei hij. “De ineenstorting van de eurozone zou (ook) een catastrofe betekenen voor Polen.”

Mijn Commentaar: Meer en meer politici begrijpen, dat de omstandigheden ons dwingen ons te verenigen. De enige vraag is of het persoonlijke en nationale egoïsme en de nationale tegenstellingen mensen ertoe zal brengen te gaan nadenken en te gaan spreken over meer eenwording. Zullen egoïstische belangen de wereldwijde catastrofe, die ons te wachten staat, niet verhullen als we niet op zoek gaan naar wederzijds voor elkaar garant staan?

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: