Een Ontmoeting Met Een Onbekende Dimensie

Dr. Michael Laitman

Wat is “geloof boven de rede”? Dit is iets wat we alleen kunnen begrijpen via het gevoel, als het zich voordoet. Zolang het er niet is, weten we niet eens dat er een dergelijke dichotomie (tweedeling) in een mens bestaat: een splitsing tussen wat er in de rede is en wat erboven is.

We denken dat “boven de rede” eenvoudigweg betekent: eraan tegengesteld zijn. Maar dat is niet waar. Het is een ontmoeting met een compleet andere dimensie, één die we niet begrijpen. Deze nieuwe dimensie heet “spirituele ruimte”, die wordt aan ons onthuld. Het is alsof er een wereld bijkomt in mijn werkelijkheid, waarvan ik tevoren het bestaan niet eens vermoed had.

Je kunt het vergelijken met een kat, die niet begrijpt hoe rijk de wereld van een mens is. Hij denkt, dat hij in dezelfde wereld leeft als de mens en hij heeft dezelfde vijf zintuigen als een mens, hij heeft niets meer nodig! Met de mens is het dus net zo.

De kat begrijpt niet, dat de mens zijn eigen wereld heeft met allerlei menselijke overwegingen. Voor een kat is het onmogelijk om dit te begrijpen.

Stel je nu eens voor, dat deze kat plotseling menselijke gevoelens en een menselijk verstand krijgt, met daarbij het complete begrip dat een mens heeft, waarvan de kat daarvoor geen flauw vermoeden had. Voor de kat is dit: “geloof boven de rede”, boven het kattenverstand dat het daarvoor had.

Maar soms kan de kat van dat niveau afvallen en weer een kat worden, maar wel één die sterker is, wijzer en scherpzinniger. Hoewel hij nog leeft binnen de grenzen die bij een kat horen. En van daaruit zal hij weer omhoog gaan om menselijk te worden!

Deze staten worden spirituele stijgingen en dalingen genoemd. Ze zijn niet dezelfde als psychologische omstandigheden, waarin we in een slechte stemming kunnen zijn en daarna in een betere, we vinden dan dat we in een “daling” zijn als we ons somber voelen. Een spirituele stijging betekent, dat je opstijgt naar werkelijk geven, naar nieuwe verlangens.

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 8/2/11, Shamati

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed