Op De Grens Van Het Licht En De Kli

Vraag: In het “Voorwoord tot de Wetenschap van Kabbalah” schrijft Baal HaSulam, dat de wil om te ontvangen met al zijn variaties oorspronkelijk was opgenomen in de Gedachte van de Schepping. Wat betekent dit?

Antwoord: Het betekent dat er niets nieuws in de wereld is. We onthullen of ontdekken alleen maar iets wat al bestaat. Alle vormen die we ontdekken zijn al van oorsprong opgenomen in het verlangen; alle Lichten zijn al aanwezig in het Licht.

Wat is er hier dan nieuw? Wat er tussen hen geboren zal worden is de Mens. Hij zal op de grens verschijnen, verlangend om de juiste verbinding te maken tussen de Lichten en de Vaten.

Maar tot dan moeten ze verschillend blijven, verborgen. Hij zal ze zelf verbinden op ieder niveau: Een beetje verlangen gevolgd door een beetje Licht, opnieuw en opnieuw. Het is juist de mens die de vorm van hun eenwording bepaalt, zodat hun eenheid het geven dient.

Ik neem verlangen (zoveel als ik kan) en het Licht ( wat er ook nodig is voor correctie) en door mijn inspanningen creëer ik een samenhang tussen hen die het zeker maakt, dat het ontvangen plaats vindt omwille van het geven. Dit is de vorm die de vorm van Mens gaat worden, bestaande uit het vat en het Licht, de twee oorsprongen:”bestaan uit bestaan”en “bestaan uit afwezigheid”. Zo vormt de mens zichzelf.

Het gevolg hiervan is, dat de grote verscheidenheid van de Lichten en de Vaten is opgenomen in het oorspronkelijke ontwerp. Echter, hun correcte verbinding, die de Menselijke vorm is, is vooraf niet bepaald. Iedere keer moeten we deze vorm onderzoeken en eisen dat hij bijgewerkt wordt.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed