Het Beklimmen Van De Niveaus Van De Spirituele Werelden

Vraag: Is de liefde van een moeder voor haar kinderen en de liefde tussen echtgenoot en echtgenote egoïstisch?

Antwoord: deze liefde wordt niet als egoïstisch beschouwd. Al onze verlangens zijn verdeeld in levenloos, plantaardig, dierlijk en menselijk niveau (1,2,3,4). De verlangens van het dierlijk niveau die opkomen in een persoon zijn gelijk aan de verlangens van dieren, alleen zijn ze meer ontwikkeld. Dit sluit de verlangens in van de moeder in relatie tot haar kind of de verlangens die verschijnen tussen echtgenoten

Het instinctieve gedrag van de moeder naar haar kinderen is niet egoïstisch. De natuur dwingt een menselijk wezen (een moeder) om zich op deze manier te gedragen, om het verlangen van een andere persoon (een kind) te vervullen. Anderzijds is het ego het verlangen om te genieten ten koste van een medemens, wat betekent dat ik me goed wil voelen ten koste van iemand anders. Zelfs het feit dat iemand zich in een hachelijke situatie bevindt, kan mij plezier geven.

Dit soort genoegens kunnen we verdelen in vele niveaus. Bijvoorbeeld: ik kan vreugde scheppen uit de situatie dat ik iemand tot mijn slaaf maak. Er bestaat ook vreugde in de mogelijkheid om iemand pijn te doen, hem te domineren en hem te laten lijden. Vreugde in de uitbuiting van anderen, eerder dan vanuit een natuurlijk verlangen om te genieten, wordt beschouwd als egoïstisch.

Mijn verlangen om te genieten van lekker eten, van communicatie met mijn kinderen of van iets in het leven dat een ander niet benadeelt, wordt niet beschouwd als egoïsme. Egoïstische handelingen hebben tot doel om anderen te gebruiken voor persoonlijk gewin.

We onthullen ons echte (spirituele) ego op het “menselijk” niveau wanneer we in de groep komen. Dan beginnen we een bepaalde vijandigheid naar elkaar te voelen en een muur tussen ons in te plaatsen.

Climbing The Degrees Of Spiritual Worlds_01

In de mate waarin we dichter naar elkaar toe willen komen, samen studeren, gezamenlijke maaltijden hebben, ons verenigen met het doel om de eigenschap van het geven te bereiken, beginnen we zelfs een nog grotere haat te voelen voor elkaar, afkeer en onwil om ons met elkaar te verbinden. Ons ego manifesteert zich precies op dat moment. Het is niet in gewone mensen aanwezig, maar alleen in degenen die zich verbinden met de bedoeling spiritualiteit te bereiken. Deze mensen komen erachter dat ze er helemaal niets mee kunnen. Waarom? Opdat ze later een verlangen naar de Hogere Kracht ontwikkelen.

Waar komt deze kracht vandaan? Deze is in eerste instantie aanwezig in een perfect systeem en verdwijnt (wordt verborgen) na (als resultaat van) het breken. Deze kracht bestaat, maar verbergt zich binnenin. Wanneer ik me met mijn vrienden probeer te verbinden en hier niet toe in staat ben, zal mijn niveau van egoïsme meer en meer (tot in zekere mate) aan mij worden onthuld. Het zal mijn eerste spirituele niveau zijn, de eerste 1/125ste van de totale stijging.

Climbing The Degrees Of Spiritual Worlds_02

Ik werk hier maanden aan, totdat ik een staat bereik, die ik zelf niet kan overwinnen. Dan zal ik een verlangen naar het Licht, dat ons vroeger vervulde en nu innerlijk verborgen is, ontwikkelen en ik wil dat het naar me toe komt, dat het wordt onthuld en dat het ons gezamenlijk verbindt.

Deze voorwaarde maakt voor mij de weg vrij voor het eerste spirituele niveau: ik, mijn vriend en het Hogere Licht tussen ons. Daarna zal het mijn doel zijn om het volgende niveau te bereiken, waar het ego zelfs nog meer zal groeien en haat, waarvan ik het bestaan niet kende, zal uitbreken.

Ik zal geïrriteerd zijn en zal worden afgestoten door kleine dingen in mijn vriend. Samen zullen we hard moeten werken en we zullen stijgen naar het tweede niveau van de 125 niveaus en op deze wijze tot aan het einde van de correctie.

Uit Lesson 1, Convention in Spain, 6/3/2011

Verwant Materiaal (Engels):
The Powerful And Exalted Ideal Of Bestowal
It Won’t Help Us To Play Love
Ascending The Rungs Of Bina

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: