Het Bereiken Van De Wijsheid Van De Schepping

Dr. Michael LaitmanVraag: De hele werkelijkheid bestaat uit het Licht en de Kli (vat), de Schepper en de schepping, de naaste en mijzelf. Waarom lijkt De Zohar dan zo ingewikkeld en verwarrend?

Antwoord: De Zohar lijkt ingewikkeld en verwarrend voor ons, omdat we het beeld van eenheid nog niet hebben bereikt. Voor ons lijken “mijzelf ” en “de wereld”, mijn verlangens en gedachten, de krachten die in deze totale realiteit werken en alle dingen die deze werkelijkheid vullen, van elkaar gescheiden en gebroken. Daardoor geeft deze kracht van het breken mij een uiterst ingewikkeld en verwarrend beeld. Het komt omdat ik niets in eenheid zie en de verdeeldheid brengt me in verwarring.

Voor zover wij al deze details van waarneming verenigd kunnen zien, niet met ons verstand, omdat dat niet zou helpen, maar meer in onze gevoelens en in de mate waarin we verlangen om al deze dingen met elkaar te verbinden – mijzelf, de naaste, de Schepper, de studie, de groep, de omgeving en alles wat bestaat – zullen deze inspanningen mij Licht brengen. Het Licht zal er op zijn beurt de oorzaak van zijn, dat ik een meer verenigd beeld te zien krijg, waarvan alle elementen zich langzaamaan zullen gaan verenigen.

Alle wijsheid is afkomstig van de eenwording van al deze tegenstellingen, die elkaar beginnen te ondersteunen en met elkaar verbonden worden. Hoe meer van elkaar afgezonderd en tegengesteld ik al deze details van het beeld van de werkelijkheid gewend was te zien – details die ik nu verenigd zie, elkaar ondersteunend en aanvullend – hoe dieper ik het plan van de schepping bereik, het programma van de schepping, het proces waar we doorheen gaan.

Vanuit al deze tegenstellingen begin ik te leven, deze ongelooflijke wijsheid te voelen, de hoge krachten die ons besturen te verenigen tot één kracht en mij ertoe te verhouden als tot één enkele Kracht. Dit alles gebeurt ten gevolge van de invloed van het Licht op mijn gebroken verlangens en gedachten, wanneer ik wil dat het Licht ze verbindt tot één geheel.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed