Duizend keer zullen de rechtvaardigen vallen en opnieuw opstaan

Dr. Michael LaitmanVraag:Hoe komt het dat mijn verstand begrijpt dat de Schepper het waard is om gerechtvaardigd te worden voor wat Hij mij op dit moment aandoet, maar niettegenstaande heb ik er een slecht gevoel bij? Waarom kan ik mijn innerlijke staat niet beïnvloeden met externe acties zoals een gebed?

Antwoord: Wat je verlangen op dit moment voelt is in feite, jou. In de geestelijke wereld kun je niet doen alsof en iets uitdrukken wat je niet voelt. Je moet tot de correctie van je hart komen. En voor dit alles moeten we eerst uitzoeken wat er zich precies in onze harten bevindt.

Wanneer je huilt, wat huilt er dan? Je ogen of je hart? Dat is het verschil! Het probleem is dat alles wat we doen plaatsvindt aan de buitenkant, terwijl de wetenschap van kabbalah innerlijk is, het innerlijke deel van de Thora. Je moet graven naar het hart der harten, studeren en het onderzoeken.

Dan ontdek je dat de uiterlijke handelingen je alleen maar in de weg staan en het originele beeld verhullen, je bedriegen en verwarren. Je moet je hart blootleggen zonder enige vorm van uiterlijk theater, klaagzang en tranen.

Wanneer je een kalmerend middel neemt en de woede stopt zal het je dan doen veranderen van een zondaar in een rechtvaardig persoon? Nee, alles wordt geëvalueerd door het innerlijke gevoel van je hart. En we weten wat het is. Wij denken dat alles wat we moeten doen is onszelf minder bitter te maken en te huilen. Kabbalah sluit externe acties niet uit, maar wil ze aan de innerlijke staat spiegelen want zonder dit zijn onze acties waardeloos en zullen we niet voldoen aan onze bestemming.

Daarom wees niet bang dat je op één punt een “zondaar”moet worden en op een ander punt “rechtvaardig”. Ze zijn twee stadia van dezelfde spirituele graad zoals het is gezegd: ” Iemand kan geen Mitzva uitvoeren zonder het eerst te breken”. Dit betekent dat iemand eerst de belasting van het hart moet ondergaan ( een extra belasting van het egoïsme) en dan wordt beschouwd als een “zondaar” die de Mitzva brak en voelt in welke mate hij er niet toe in staat is.

En dan wordt hij sterker met de hulp van de omgeving, eist het Licht dat hervormt, corrigeert zijn verlangen en wordt “rechtvaardig”,alleen om opnieuw te vallen. Hierna ontvangt hij een nieuwe dosis van egoïsme en verandert eens te meer in een “zondaar” om zichzelf te corrigeren en rechtvaardig te worden. Het is gezegd: “duizend keer zullen de rechtvaardigen vallen en opstaan.

Elke nieuwe spirituele graad begint met een nieuwe lading egoïsme, en jij begint eraan als een zondaar. Daarna beëindig je het door het te corrigeren en bereik je samensmelting met de Schepper in dit niveau en wordt je beschouwd als rechtvaardig.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: