Oorspronkelijke Vrees

Dr. Michael LaitmanHet eerste gebod dat ons werd gegeven, is het gebod te vrezen. Dit betekent: vrezen of ik verder kom op het spirituele pad, of ik mij de spirituele wereld eigen maak, of ik op de juiste manier begrijp wat ik lees en of ik mij werkelijk inzet in de groep.

Om kort te gaan: zal dit mij lukken? Deze bezorgdheid mag mij geen moment loslaten. Als ik dit loslaat, verlies ik onmiddellijk het pad dat naar het doel leidt.

In onze wereld benoemt de psychologie 800 soorten angst. Verdien ik genoeg? Ben ik gezond? Zal er met mij iets naars gebeuren?

In Kabbalah spreken we echter niet over afgeleide angsten, maar over de oorspronkelijke vrees. Ben ik op weg naar het doel? Zal ik in staat zijn om te geven? Hiermee maak ik me al zorgen over dingen waar ik niet de geringste behoefte aan heb.

Zal ik deze behoefte gaan voelen? Voldoende om me in te spannen en me op het doel te richten? Ik moet een heel proces aangaan: van de kleinste bezorgdheid, die ik nu zelfs nog niet duidelijk heb, tot de volkomen volgroeide vrees, die als een pijlpunt haarscherp gericht is op het doel en mij tot de realisatie ervan brengt: “Geef ik voldoende aan de Schepper? Worden we op deze manier gelijkvormig? Bevind ik me niet op een lager niveau, zoals een gast, die zich schaamt op het feest van de gastheer?”

Deze vrees is het eerste gebod. Maar het is iets, dat we moeten verwerven. Aanvankelijk hebben we het niet. Het doel is onzichtbaar en de eigenschap van geven laat mij onverschillig. Moet ik mijn naaste werkelijk liefhebben? Maar ik moet bereiken dat dit verlangen zo groot is, dat ik de vrees voel: “Wat als ik het niet bereik?”

Dit is slechts een gevoel van groot falen vanuit het perspectief van egoïsme en het is volledig onnatuurlijk.

Wij kunnen dit echter bereiken door de omgeving en het Licht dat corrigeert. Vrees helpt om te bereiken dat we ons zorgen maken: “Zal ik het Licht ontvangen, zodat Het mij zal veranderen in iemand die zich zorgen maakt over geven?”

Daarom moeten we nu door een groot proces heen, dat eruit bestaat de nodige voorwaarden ervoor te scheppen. In werkelijkheid is het echter mogelijk om het op een eenvoudige manier tot stand te brengen. In dit opzicht hangt alles af van de mate waarin we ons inspannen.

Ten eerste moet ik mij werkelijk de grootst mogelijke zorgen maken over mijn spirituele pad. “Ben ik op de juiste wijze op weg naar het doel?” Ten tweede: alleen wanneer ik vrees verkrijg, komt de eigenschap van liefde naar mij toe, omdat er geen liefde zonder vrees bestaat.

Van het 4e deel van de  Daily Kabbaah Lesson 3/4/11 over liefde

Verwante Materialen (Engels):
Through The Prism Of Two Desires
There Is No Oblivion In Spirituality
You Have Nothing To Come To The Creator Alone

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed