De Logica Van Een Omgekeerde Wereld

Dr. Michael LaitmanVraag: Ik begrijp nog steeds niet hoe de “wonderbaarlijke kracht” van de Kabbalistische boeken werkt. Wanneer ik door een arts word behandeld, weet ik precies in welke mate mijn conditie is verbeterd: ik kan mijn temperatuur meten en aan iedereen tonen, dat de koorts is verdwenen. Waarom kunnen we niet aantonen hoe het omringende Licht werkt en zo elke twijfel uitsluiten?

Antwoord: Wanneer ik met mijn egoïstische verlangen achter het hogere Licht aan ren, zou ik, ten slotte, niet meer bereiken dan een kleine vonk, de “kleine kaars” (Ner Dakik) die ons met levenskracht vervult. We kunnen onze natuur niet meteen omkeren. Hoe zou het anders kunnen, als ik alleen maar denk aan hoe ik kan ontvangen en ik niet in staat ben om te denken over hoe ik kan geven, als mijn hele leven gericht is op consumeren, verdienen, en berekenen wat, in iedere situatie, alleen het beste voor mijzelf is?! Dan kan ik niets anders zien!

Dichtbij me is een geestelijke wereld, maar ik zie deze niet, omdat ik alleen voel wat ik kan ontvangen voor mijn eigen plezier. En wat ik niet kan gebruiken om te genieten, kan ik niet zien of waarnemen! Mijn zintuigen nemen gewoon niet waar, dat geven ook vreugde brengt, omdat ze alleen zien hoe ik plezier kan beleven aan ontvangen. Zo ben ik geschapen.

Ik ben voor een filter geplaatst, die slechts op één manier filtert: als er een of ander plezier door me heen gaat, wil ik dat graag accepteren. Maar als het aan de andere kant blijft en niet bij me binnenkomt, wil ik niet uit mezelf stappen en het buiten mijzelf ervaren.

Maar is deze methode van correctie niet logisch? Je trekt het Licht aan dat jou heeft geschapen, zodat Het je kan transformeren. Wat is hier onlogisch?
Komt het omdat je het niet in staat bent om dit Licht met je eigen ogen te zien? Ongetwijfeld kun je ze daarvoor ook niet gebruiken.

Van het 4e deel van de  Daily Kabbalah Lesson 2/23/2011, “Introductie tot het boek, Panim Meirot uMasbirot

Verwante Materialen (Engels):
Light Is Poison For Egoism
Light For The “Wise Of Heart”
Use Your Mind To Bestow

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed