Wijze Liefde

Dr. Michael LaitmanAls de Schepper wenst ons gelijkvormig aan Hem te maken, hoe kan hij dan het gevoel van Zijn grootsheid in ons opwekken, de waarde van de eigenschap van altruïsme, zodat we onze staat van bestaan om zouden willen ruilen voor die van Hem? Hij heeft niet veel keus en we zijn genoodzaakt om in kleine stapjes op te stijgen terwijl we altijd pogingen doen om een meer verheven niveau boven ons huidige staat te verkiezen.

Om deze reden kan de Schepper Zijn liefde voor ons niet onthullen! In feite is het zo dat, als die liefde zou worden onthuld, het direct de hele ladder van spirituele niveaus en alles wat hen onderscheidt zou ruïneren.

Een kind is het hoofd van de familie en hij stelt eisen aan de ouders; er van uitgaande dat ze voor hem leven. Hij maakt gebruik van hun liefde. Indien hij echter in andermans huis is gedraagt hij zich totaal anders: Hij stelt geen eisen zoals hij thuis zou doen en hij zal verlegen bang zijn. Maar thuis kent hij geen schaamte en angst.

Daarom, als de Schepper Zijn liefde voor ons zou onthullen, zouden wij als verwende kinderen nooit in staat zijn om Zijn grootsheid te waarderen en naar Hem op te stijgen. In deze wereld worden we gedreven door het natuurlijke instinct dat ons ertoe drijft te groeien en ons te ontwikkelen. Maar in de spirituele wereld bestaat dit bezielde instinct niet. We moeten zelf dit verlangen ontwikkelen.

Bovendien, als de Schepper Zichzelf als een Liefdevolle Ene zou onthullen, zouden we Hem in alles buiten beschouwing laten. Daarom moet Hij zichzelf verbergen om ons de mogelijkheid te geven ons te ontwikkelen en Zijn grootsheid in de duisternis te waarderen. In het licht zouden we niet in staat zijn om dit te doen.

Dit is precies waar de onzuivere krachten (klipot) over klagen: Ze zouden de Schepper willen ontdekken vóór de ontvangst van het scherm. In dat geval zouden we nl. helemaal geen kans hebben om altruïsme te bereiken.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed