De Weg Naar Het Licht Gaat Door Het Kwaad

Dr. Michael Laitman with StudentsVraag: Ik wil ontsnappen ‘uit Egypte’, uit mijn ego. Hoe kan ik in de angst om niet nog een keer in mijn ego terug te vallen, blijven. Hoe kan ik elke keer een steeds sterker scherm bouwen, dat bestand is tegen het immense plezier van het geven, zodat het zich niet meer omkeert in het ontvangen?

Antwoord: Investeer zoveel mogelijk in het Licht. Dit betekent om te investeren in de verbinding met anderen, omdat het Licht geopenbaard wordt in de verbinding tussen de zielen.

Eens waren wij in een heel andere toestand. We waren samen in een systeem van één enkele ziel, waar al onze zielen volledig met elkaar waren verbonden en het eeuwige Licht vervulde hen zonder beperkingen. Deze staat heette de zogenaamde’ Eeuwige wereld’, één verlangen, ‘één ziel’ genaamd, volledig gevuld door het Licht.

Daarna brak dit verlangen en werd het verspreid in kleine fragmenten, zoals een bord dat in kleine stukjes breekt en er was helemaal geen verbinding meer tussen hen. Hierdoor verdween al het Licht dat eens de vervulling van dit bord was. Wanneer je deze stukjes weer samen lijmt, begin je de vervulling die het in zich heeft, te voelen.

Het hele probleem is dat er geen vat (Kli) is waarin je de vervulling kan onthullen. Het Licht bevindt zich rondom ‘het bord’ maar kan niet onthuld worden, omdat er geen verbinding tussen de stukjes is en ze kunnen het Licht niet vasthouden.

Daarom ligt al ons werk in de verbinding. Ik moet bereid zijn om me met anderen te verbinden en dan voel ik het Licht, dat in onze eenheid geopenbaard wordt.

Hoe kan ik eenheid bereiken? Alleen al de gedachte daaraan berooft me van het verlangen. Stel dat het lijkt dat ik mij met anderen wil verbinden. Dan begin ik mij te realiseren, dat mijn verlangen hier helemaal niet naar uitgaat. Het eerste wat ik moet doen is te onthullen hoe gebroken ik momenteel ben, hoe ver ik weg ben van eenheid met anderen. Ik wil het niet en haat het zelfs.

In dit hele proces, tot het einde van de correctie (Gmar Tikkun), onthullen we hoe tegenovergesteld we aan eenheid zijn, hoezeer we het haten en hoe we tot alles bereid zijn, behalve dit. Zelfs wanneer we al in de spirituele wereld, over de Machsom ( de barrière die ons van spiritualiteit scheidt) zijn, zijn er op elk niveau staten ( Klipot, schillen) waar je de Schepper, eenheid, en het Licht haat.

Daarom is de openbaring van het kwaad een noodzakelijke, essentiële staat in elk stadium. Wanneer ik het kwaad onthul, betekent het dat ik er deel van uitmaak. Ik krijg het niet te zien vanaf de zijkant, ik moet er volledig in ondergedompeld zijn. Ik moet het in mij voelen, met inbegrip van Farao en Moshe ( Mozes) en de strijd die tussen hen is.

Daarom bestaat ons werk alleen uit het aantrekken van het Licht dat hervormt.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: