We Hebben Nog Eén Overwinning Nodig

Dr. Michael LaitmanVraag: Wat moeten we deze Hanukka doen zodat de spirituele wereld werkelijkheid wordt?

Antwoord: Over de hele wereld heeft ieder van ons het punt van doorbraak bereikt. We naderen de uittocht uit Egypte; uit de sensatie van deze wereld in ons ego.

Aan de ene kant voelen we dat Pharaoh (egoïsme) ons bij onze tenen vasthoudt en hardnekkig weigert om ons te laten gaan. Aan de ander kant begrijpen we dat we uit ons ego moeten breken. Deze krachten vechten met elkaar.

Iedere dag brengt ons het betere begrip dat de spirituele wereld en zijn waarneming boven het ego uit gaan. Dit wordt ‘geloof boven reden’ genoemd. Maar wanneer we de spirituele wereld proberen te bereiken, voelen we nog steeds een gebrek aan krachten om de doorbraak, om aan Egypte te ontsnappen, te kunnen maken.

Daarom hebben we meer evenementen nodig zoals de recente Unity Day die met groot succes door alle wereldgroepen werd gehouden. Onze wereldgroep is al groot en divers genoeg en geeft aan de eenheid aan onze Kli grote kracht. We zijn in een staat beland waarin we tegen de “Grieken” in onszelf vechten, wensend om vrij van hen te zijn.

Het verschil tussen Pharaoh en de “Grieken” is het niveau van strijd. Pharaoh vertegenwoordigt de passies van de fysieke wereld zoals de verlangens naar voedsel, seks, familie, roem, enzovoort, terwijl de “Grieken” de strijd vertegenwoordigen tussen materialisme en Kabbalah. Een persoon die, ondanks dat hij alles heeft, niet meer door deze dingen verleid kan worden en die zich realiseert dat er in het leven andere dingen belangrijker zijn, voert oorlog omwille van de hemelvaart boven deze wereld omdat het hem aan betekenis in zijn leven ontbreekt; hij weet niet waar hij voor moet leven.

Zodoende is de Oorlog van de Makkabeeën een spirituele oorlog. De oude Griekse filosofen betoogden de werkelijkheid van onze wereld; we zouden in deze wereld moeten leven en ontwikkelen. Deze aanpak is tegengesteld aan de wijsheid van Kabbalah die zegt dat we boven deze wereld uit moeten stijgen omdat deze ons niet langer kan vervullen. We moeten de gedachte van de schepping realiseren.

Hoewel we altijd méér willen bereiken hebben we een vergevorderd niveau bereikt. Ik denk dat ieder van ons, inclusief diegenen die samen met ons in de groep vooruitgaan alsmede de individuele studenten over de gehele wereld, snel in deze oorlog zal zegevieren.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed