Vrije Keuze Stijgt Boven Het Verlangen Uit

Dr. Michael LaitmanVraag: Waarom wordt aan ons de illusie van vrijheid gegeven in deze wereld?

Antwoord: We beschouwen onszelf vrij zolang we er niet teveel over nadenken en onszelf identificeren met ons lichaam. Maar als we een klein beetje boven ons lichaam uit zouden stijgen zouden we zien dat het de wetten en processen, waaraan het onderworpen is, strikt gehoorzaamt.

Ik denk dat het aan mij is om te bepalen wanneer ik ga slapen en naar mijn werk ga. Maar wie bepaalt dit in werkelijkheid? Ik ben in bepaalde omstandigheden en innerlijke kwaliteiten geplaatst, die aan mij gegeven zijn. Ondertussen handelt onze wil om plezier (verlangen) te ontvangen als een motor en wel volgens een eenvoudig principe: maximaal plezier tegen minimale inspanning. Ofwel: maximale winst behalen tegen minimale investeringen.

Dit is een berekening die we ieder moment van ons leven uitvoeren; in elk aspect, in elke richting, in elke plaats en in relatie ten opzichte van alles wat er is. Dit is hoe onze natuur werkt. Hierbij rekening houdend met de verschillende condities: hoe moe en gezond ben ik, hoe is groot is het gevaar en het mogelijke plezier hiervan? Enzovoort. Begrijpelijk, want zolang we in ons ego blijven is er geen sprake van een vrije keuze.

We moeten ons realiseren dat vrije keuze alleen mogelijk is zodra ik mijn verlangens beheers en er boven uitstijg. Zolang ik in mijn egoïstische natuur verblijf, zal ik altijd een gehoorzame pop zijn die volledig onder de controle van het egoïsme staat.

Als het echter mijn wens is de controle in eigen handen te nemen, zal ik mijn verlangen moeten beheersen, er boven uitgestegen zijn. Met andere woorden: vrije keuze is mogelijk maar dan alleen door boven het verlangen uit te gaan. En de enige vraag hierbij is: Hoe stijg ik boven mijn natuur uit en met welke middelen?

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht:

Volgend bericht: