Nogmaals Over Liefde

Dr. Michael Laitman
Vraag: Wat is de Liefde voor Vrienden?

Antwoord: Liefde is verbinding in één gemeenschappelijk verlangen. Kabbalah geeft ons het volgende voorbeeld: Wanneer Bina de staat van Hafetz Hesed (niets voor zichzelf willen) heeft bereikt, daalt het af naar Malchut, verbindt zich hiermee en absorbeert zijn verlangen om het met alle kracht van Bina te vullen.

Dat heet liefde: het absorberen van het verlangen van iemand anders en het te vervullen met alles wat je kunt. Er staat geschreven dat een persoon zijn enige (hoofd)kussen moet opgeven. Dit is de manifestatie van liefde die we moeten bereiken.

Maar hoe is het mogelijk om dit te bereiken? We moeten ervoor zorgen dat iedereen in deze materiële wereld voorzien is van alle basisvoorzieningen en dat ieder van ons in de spirituele wereld alles ontvangt wat er in ons gemeenschappelijke verlangen (Kli, vessel) leeft.

Het is heel belangrijk om ieder van ons als één verlangen waar te nemen en alles te doen om dit levend te houden. Iedereen moet voelen dat het van hem afhangt en dat het in zijn vermogen ligt om in deze wereld de beker van schuld te transformeren in de beker van barmhartigheid. Op deze manier creëren we een plaats die Malchut heet en waarin het Hogere Licht, de Schepper, wordt onthuld. Tegelijkertijd moeten we onze best doen niet te vergeten dat het geven van tevredenheid aan de Schepper het ultieme doel is.

Maar het is niet makkelijk om dit ten aanzien van de Schepper te doen. Ons ontbreekt nog steeds een duidelijk gevoel van Zijn Licht. Dus we moeten er op zijn minst over nadenken hoe wij genot kunnen brengen naar de plaats waar Hij zich verscholen heeft; de plaats waar alle verlangens voor Hem zijn samengebracht. Zoals het staat geschreven: “Van de liefde voor de geschapen wezens naar de liefde voor de Schepper”. Liefde voor de geschapen wezens is eigenlijk het meest algemene en verbindende verlangen.

De relatie tussen onze zielen, die wij willen herstellen, heet de liefde van vrienden. Vrienden zijn individuen die in deze materiële wereld samenkomen om de innerlijke, spirituele verbinding te bereiken. We weten hier al alles van; nu is het tijd om dit uit te voeren.

Hierover zijn al een oneindig aantal woorden gesproken maar iedere keer worden ze, conform de staat waarin een persoon zich bevindt, hernieuwd waargenomen. We moeten alleen deze woorden dieper absorberen in onszelf. Dan zal het Licht naar ons toekomen en zal het hele beeld zich zonder woorden in ons ontwikkelen. Dan zal het ons duidelijk worden.

Hiervoor is geduld nodig. Het is niet dat ik het ermee eens om te wachten en alles weg te leggen voor later, voor morgen. Heb het geduld om vandaag elke mogelijke inspanning te leveren. En als je geen enkel teken van succes waarneemt, heb dan het vertrouwen dat het ieder moment kan gebeuren.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: