Geven Betekent Het Vervullen Van De Verlangens Van Anderen

Dr. Michael LaitmanVraag: Ik kan begrijpen hoe mensen in de fysieke wereld geven (je kunt op vrijwillige basis mensen helpen) maar ik begrijp niet hoe men in de spirituele wereld kan geven.

Antwoord: In tegendeel: ik kan niet begrijpen hoe jij in de fysieke wereld kunt geven. De achterliggende reden van al je acties is immers dat jij je goed wilt voelen; dit wordt niet als altruïsme beschouwd.

In de spirituele wereld is de betekenis van altruïsme: boven alle egoïstische berekeningen, boven het persoonlijke ego en boven eigen verlangens uitstijgen. Wanneer dit gebeurt verwerft een persoon een nieuwe kracht die hij nu mist.

Vandaag zijn al je acties van geven op egoïstische berekeningen gebaseerd. We moeten de vrede en het milieu behouden en zieke mensen helpen omdat het je pijn doet hen te zien lijden of omdat je, God verhoede, morgen zelf ziek wordt. Dan zul ook jij hulp nodig hebben. Maar dit wordt niet met altruïsme bedoeld; het is gewoon een egoïstische berekening.

De Natuur heeft ons gemaakt van een materiaal dat net zoals een motor “brandstof”nodig heeft. Als je wilt dat ik iets doe of je iets geef moet je me “vervullen” omdat ik anders geen enkele beweging kan maken.

In ons leven kenmerken zulke acties een persoon als een gever; een goed mens met een goed hart. Maar een spirituele test wijst uit dat we allemaal egoïsten zijn. Het enige wat ik met mijn verlangen om vervuld te raken in deze wereld doe, is het uitvoeren van acties die er alleen op gericht zijn mijzelf te vervullen. Daarom voel ik in mijn egoïsme de wereld en ons op dezelfde manier zoals dat wij dat allemaal voelen.

Maar in de spirituele wereld ik kan onthullen hoe ik aan anderen kan geven. Dat betekent dat ik de verlangens van anderen kan beginnen te voelen zoals die van mijzelf. Ik werk aan het vervullen van hun verlangens en dan voel ik alles wat zich buiten mij bevindt. Nu, in deze fysieke wereld, voel ik alles dat in mij leeft. Maar in de spirituele wereld voel ik alles aan de buitenkant, in de verlangens van andere mensen. Dit is alleen mogelijk wanneer het Hogere Licht eigenschappen van altruïsme in mij creëert!

Dit is waarom de wet “heb Uw naaste lief als Uzelf” een voorwaarde of een recept is voor het waarnemen van alles wat zich aan de buitenkant bevindt, voor spirituele sensaties. De fysieke en spirituele werelden zijn slechts twee manieren voor het waarnemen van de werkelijkheid; of door absorptie of door buiten zichzelf tot altruïsme te komen.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed