De Schepper, Pharaoh en Ik Tussen Hen In

Dr. Michael LaitmanVraag: Wat is het verschil tussen de verwerkelijking van het kwaad waar de Kabbalisten over schrijven (daarmee de onwil om met anderen te verbinden bedoelend) en het kwaad dat een doorsnee mens in deze wereld ervaart?

Antwoord: Om de spirituele beleving van het kwaad te ervaren moet je een hele boel werk verzetten omdat spiritueel kwaad alleen onthuld wordt na de Machsom. Hieronder bestaat er geen neiging tot het kwaad. Op dit moment is er, juist zoals in een kleine kakkerlak, geen ego in je!

De neiging tot het kwaad is de kracht die openlijk de Schepper trotseert; het is Pharaoh! Het wordt onthuld zodra jij je met al je kracht met de Schepper en met andere zielen wilt verenigen. Je ontdekt dat dit jou in de realiteit afschuwelijk voorkomt en je tegen de borst stuit. Het is Pharaoh die tegen de Schepper in opstand komt; de neiging tot het kwaad tegen het goede.

Beiden leven binnen in je en manifesteren zich alleen als een tegen de ander! De een kan niet zonder de ander bestaan.

Anderzijds: het feit dat je nu slechte gevoelens ervaart terwijl je spirituele vooruitgang wenst, is geen spirituele verwerkelijking van het kwaad. Er zijn vele mensen op aarde die zich zelfs slechter voelen. Misschien heb je de indruk dat dit een spirituele zorg betreft omdat je de spirituele wereld niet voelt en niet begrijpt. Maar in feite vindt dit alles alleen binnen je egoïsme plaats.

Natuurlijk is dit niet langer het doorsnee egoïsme van de consument, maar het lijden als gevolg van jouw onmacht je met anderen te verenigen, afkeer en onwil om er zelfs maar over na te denken, het gebrek aan de wens om jezelf te corrigeren. Nu lijkt spiritualiteit iets aantrekkelijks voor je egoïsme. Het is al een voorbereidende tijd om de spirituele wereld binnen te gaan, maar tot nu toe heb je niet het juiste spirituele begrip. Niets van dit alles is spiritualiteit. Spiritualiteit kan alleen “voor” of “tegen” de Schepper Zelf zijn, om Hem te plezieren of voor mijn eigen goed. Maar ik moet tegen Hem zijn!

Spiritualiteit is ofwel Pharaoh of de Schepper. Ik sta tussen hen in in Klipat Noga waar ik de keuze maak: goed of slecht; “voor” de Schepper of “tegen” Hem.

Er is niets meer dan dat! De wereld die we rondom ons heen zien bestaat niet in de spiritualiteit. Deze werkelijkheid is onwerkelijk; we leven in een imaginaire wereld. De bewegingloze, de vegetatieve, de dierlijke en de menselijke niveaus in deze wereld bestaan in werkelijkheid alleen in ons egoïstische verlangen.

Waarom deze wereld imaginair is? Omdat het geen enkele connectie met de Schepper heeft! Het leeft dankzij een kleine vonk van het Licht dat op de een of andere manier de wereld tot leven brengt. En dat is ook de reden waarom er hier geen goed of kwaad bestaat.

De sensatie van het kwaad zoals jij dit ervaart is een gevolg van een behoefte van een bezielde, egoïstische vervulling. Al je hogere gedachten, wensen, fantasieën en dromen zijn de grillen van je ontwikkelde levensgrote ego dat eist wat het wil en je dwingt te lijden.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed