Spring Boven Je Hoofd Uit

Dr. Michael LaitmanVraag: Hoe verwerven we het vermogen om vooruit te gaan “boven reden”?

Antwoord: “Boven reden” ligt buiten onze “materie” de wil om te genieten. Met andere woorden: “boven reden” is te vinden in zuiver altruïsme. Wij zijn zelf niet in staat om boven ons egoïsme uit te stijgen. Dit is alleen mogelijk met de hulp van het Hogere Licht, Ohr Makif.

“Reden” betekent mijn verlangen. In mijn verlangen ben ik in staat om te voelen, te zien en berekeningen te maken die afhangen van het vermoedelijke voordeel of nadeel, gelegen in de overweging of dit verlangen het waard is om voor mezelf te gebruiken of niet. Als resultaat van deze berekeningen trek ik bepaalde conclusies en dan realiseer ik mij mijn verlangens. In dit verband heb ik geen enkel probleem. Dit is hoe we in deze wereld leven.

Ik voel me zeker over een deel van deze berekeningen en ik heb twijfels over een ander deel hiervan. In onze aardse wetenschap gebruiken we ook de theorie van kans wanneer we geen betrouwbare informatie hebben. Maar in ieder geval hebben we iets waar we op af kunnen gaan.

Aan de andere kant is, “geloof boven reden” of “boven kennis” wanneer ik niet beschik over instrumenten of middelen van waarneming. Ik weet zelfs niet wat “hoger” is. Als het tegengesteld tot reden was, zou ik misschien in staat zijn te berekenen hoe ik me zou moeten gedragen volgens mijn verstand en dan zou ik precies in de tegengestelde manier handelen. Toch zou dit ook een rationele berekening zijn.

Echter heb ik niet het geringste idee wat “geloof boven reden” betekend. Ik weet niet welke reden het volgt of welke sensatie en berekening het inhoudt noch in relatie tot wat. Het is een benadering, strekking of paradigma, die niet in mij bestaat.

Daarom alleen kan het Licht komen en ons deze benadering geven omdat “boven reden” de betekenis is van “omwille van het geven”. Hiermee wordt puur altruïsme bedoeld dus zonder het verlangen om zelf te genieten. Maar als het niet in mijn verlangen ligt weet ik niet wat het is. Hoe kan ik dit uitvinden? Ik weet het niet. En in wat voor verlangen?

Kabbalisten zeggen: Als je het verlangen van je naaste begint waar te nemen als dat van jezelf; als je een berekening kunt maken in relatie tot zijn verlangen, één die goed is voor hem, dan zal dat boven je huidige kennis uitgaan. Maar om dit te doen moet ik over superkrachten beschikken die ik niet heb. Pas als ik deze krachten ontvang, zal ik in staat zijn om “boven reden” te gaan. Maar nu kun je niet boven jezelf uit springen.

Alleen het Licht dat ons creëerde kan ons veranderen. Daarom moeten we de “wonderbaarlijke middelen” (Segulot) gebruiken en verschillende acties uitvoeren die het Licht ontwaken zodat het ons zal beïnvloeden. Dat is hoe ons succes gemeten zal worden. Het verstand en de sensaties die je bijeenbrengen in je verlangen om te genieten zijn voor nu niet in staat om je te helpen. Ze kunnen je alleen helpen in de tegenovergestelde vorm. Als je een dagelijks beoordeling maakt van wat je qua spiritualiteit hebt bereikt, zul je zien dat je in werkelijkheid niets hebt bereikt ondanks alle inspanningen die jij je hebt getroost.

En morgen zal hetzelfde gebeuren. De dag erna raak je als toevoeging verward. Nog een dag later zul jij je plotseling zeker voelen; vinden dat je slim geworden bent. Enzovoort.
Elke dag voeg je meer negatieve verschijnselen toe vanwege het feit dat je in je verlangen blijft om te genieten voor je eigen voordeel en dan denk je dat alleen het Licht je kan helpen, maar het komt niet en het helpt je niet.

Dus wat moet je doen? Begin oorlog te voeren tegen “reden” zoals het met betrekking tot de Egyptische ballingschap beschreven staat.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: