Tijdens Het Loofhuttenfeest (Sukkot)

Dr. Michael LaitmanWe zijn geboren met het egoïstische verlangen om geluk te kunnen ontvangen, maar plotseling ontwaakt er een nieuw verlangen (naar spiritualiteit) in ons. We kunnen dit verlangen laten groeien met behulp van onze omgeving en de boeken zodat het ons meevoert naar zijn wereld. En het oude verlangen zal vervagen, verdwijnen of daarentegen, groeien, maar we zullen erboven uitstijgen door het verlangen om te geven.
Op deze manier ontstaat er een gevecht tussen deze twee verlangens: de zorg voor onszelf (het verlangen van deze wereld) en het verlangen naar het geven wat betrekking heeft op de Hoogste Wereld, de Schepper. We moeten het verlangen naar het Hogere laten groeien, het verlangen om te geven in relatie tot zijn tegenovergestelde het verlangen om te genieten in deze wereld. Dit bevat ons hele werk en daar ligt onze keuzevrijheid.

De keuze bestaat alleen uit de beoordeling van het belang. Welke overweging acht ik van meer belang, het verlangen dat naar boven gericht is, waarvan ik op dit moment alleen een klein puntje waarneem, of het verlangen dat naar onder gericht is naar deze wereld.

Het feest van Sukkot (Loofhuttenfeest) en al het werk dat ermee gepaard gaat (het bouwen van een speciale constructie Sukkah) laat daadwerkelijk zien hoe we dit verlangen kunnen uitbreiden voor het Hogere. Dit verlangen heet “afval” omdat wij het waarnemen als volkomen overbodig, een beetje geven, naastenliefde, vrienden, vereniging……., niemand neemt deze goede woorden serieus.

De Sukkah is een tijdelijke structuur het symboliseert het verhogen van het belang van dit “afval” boven ons eigen” Ik” en deze wereld, door het geven de voorkeur te geven aan het ontvangen. Zelfs wanneer je constant perfectie voelt, kom dan alsnog in de tijdelijke woning en verander jezelf.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed