Probeer Het Werk Zelf Uit Te Voeren!

Dr. Michael Laitman

Vraag: Is het mogelijk om de hele tijd verder te gaan door “geloof boven rede”?

Antwoord: Natuurlijk niet. Kabbalisten spreken echter niet of we wel of niet kunnen doorgaan op deze manier; we moeten gewoon! En wanneer we niet kunnen, vragen we hulp ervoor, en de Schepper doet dit werk voor ons. Het gehele werk wordt gedaan door de Schepper, niet een persoon. Maar we moeten Hem vragen om dit uit te voeren.

Een persoon moet tot een eind komen in het proberen dit werk zelf uit te voeren. Zelfs als hij van het begin weet dat hij gedoemd is te falen in het proberen om het doel te bereiken, met behulp van zijn eigen kracht, moet hij het nog steeds doen. Hierdoor ontdekt hij dat het werk gedaan zal worden door de Schepper, en weet hij hoe hij aan Hem moet vragen.

Ik heb altijd bestaan in een proces waarbij ik langs een rechte lijn beweeg van het oorspronkelijke (huidige) punt naar het einddoel, dat ik hoe dan ook moet bereiken. Het laatste punt is geven, liefde voor de Schepper en voor de geschapen wezens, geloof boven rede, en geven boven/over ontvangst. Ik moet het oorspronkelijke punt verlaten en naar het laatste punt komen, en op het pad hebben we het volgende:

1ste deel: Doe alles wat in je macht ligt! Dit is in de eerste plaats.
2de deel: Complete teleurstelling bereiken in mijn eigen kracht.
3de deel: Begrijpen dat alleen de Schepper mij kan redden.
4de deel: Begin samen te werken met Hem in geven (Hafetz Hesed) en liefde.

Maar terwijl ik nog aan het begin sta, moet ik op mijn eigen kracht vertrouwen en weten dat ik ongetwijfeld het eind zal bereiken. Ik kan niet mijn armen voor mijn borst houden en wachten op een actie van Boven. Als ik niet zo veel oefen als ik kan gedurende het eerste stadium, als ik niet alles doe wat mogelijk is, dan zal ik nooit wanhoop en begrip van mijn onvermogen bereiken. Dit betekent dat ik nooit zal realiseren dat ik de Scheppers hulp nodig heb. Als wel, hoe kan ik het Licht dat Hervormt ontwaken?

Staten ontvouwen één na de ander, en de huidige staat bepaalt en bouwt de volgende. Een persoon weet niet precies waar hij is en wat hem wacht in de volgende staat tijdens het volgende moment. Maar, de hele vooruitgang wordt uitgevoerd door zijn druk.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed