Spiritueel Genot

Dr. Michael LaitmanVraag: Wat is spiritueel genot? Is het eenvoudig zeer intens genot of is het iets compleet anders?

Antwoord: Het enige verschil tussen het materiële en spirituele genot ligt in welke verlangens ik het ervaar: egoïstisch of altruïstisch. Mijn egoïstische verlangen van ontvangst zijn beperkt. Geleidelijk onthullen ze hun eigen leegheid en ben ik gedwongen om groter genot te zoeken. Als resultaat ben ik nooit tevreden.

Ik heb geprobeerd om mezelf met plezier te vullen maar ik faalde hierin sinds genot een “plus” is en ik een “min” ben. Wanneer ik tracht om plezier te ontvangen, ontvang ik alleen tijdelijke voldoening, welke lijkt op een “short-circuit”: het lost zich snel op en laat me weer leeg achter, maar nu is het gevoel van leegheid twee keer zo groot. Het is verdubbeld omdat het plezier, welke ik zo gretig zocht, verlaten is en het de sensatie vormt van leegheid in toevoeging tot de ene die ik hiervoor voelde. Als gevolg hiervan is dat ik altijd twee keer verlies. Als resultaat evolueren we in onze wereld van generatie naar generatie, ons lege egoïsme vergrotend.

Toch verschijnt er tegenwoordig een nieuw probleem: Het ego dat eens groeide, die me een sensatie van leegheid bracht, is gestopt met groeien. Logischerwijze zou dit me tevreden moeten stellen, maar ik voel dat ik nu niets meer heb om genot van te krijgen. Dit nieuwe probleem is erger dan het vorige, sinds er geen hoop is op vervulling. Naast dit voel ik dat egoïsme integraal is, het vertegenwoordigt de som van alle zeven miljard individuele egoïstische verlangens. Ik ontdek dat ik afhankelijk ben van iedereen, en dat iedereen afhankelijk is van mij. Om deze reden weet ik niet wat ik ermee aan moet, wat me tot extreme wanhoop drijft.

Tijdens deze periode vindt een persoon troost in drugs, die de realisatie van de totale crisis voor een tijd uitstelt. Toch, zelfs als deze “oplossing” verloopt, want het maakt een persoon zich ervan bewust dat deze pad onjuist is, en te ontbinden van het leven, betekent in te stemmen met de dood. Maar de natuur staat dit niet toe! We worden geconfronteerd met de vraag: “Wat moeten we nu doen?” En het antwoord ligt in de overgang van “plezier van ontvangst” naar “plezier van geven.”

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: