Een Kabbalistisch Drama

Dr. Michael LaitmanEen vraag die ik ontving: Waarom is het zo moeilijk om de voorwaarden “Koop jezelf een vriend” uit te voeren? Zou ons egoïsme hier plezier aan moeten ontlenen?

Mijn Antwoord: Je “koopt” vrienden door jezelf minder belangrijk te maken tegenover hen en te doen wat zij willen. Dit noemen we betaling. In plaats van dat je trots een winkel met een berg geld inloopt, en te kiezen wat je voor jezelf koopt, koop je jezelf een vriend door te doen wat noodzakelijk is voor hem, je bedient hem. Je koopt hem niet van boven, je koopt hem van beneden. Je bent bereid alles voor hem te doen al heeft hij jou niet nodig.

Met andere woorden, je buigt voor hem en vraagt: wat kan ik voor jou doen zodat jij mijn vriend wilt zijn? Ik ben overal toe bereid, geef alleen mijn spiritueel verlangen, mijn ziel terug.

Je kunt niet iemand met kracht dwingen dat hij je ziel terug geeft, omdat het in zijn bezit is. Als je jouw ziel terug wil moet je hem van verschillende kanten benaderen, en te proberen uit te vinden welke benadering hem jouw ziel zal doen bevrijden.

Jouw succes hangt af van zijn positieve houding tegenover jou. Als hij jou niet goed wenst te behandelen ben je verloren. Heb je ooit voor iemand gezorgd, om zo te proberen hun positieve houding naar jou te verdienen?

Stel je voor dat je voor de rechter staat die zijn oordeel over jou moet uitspreken.
Hij is strikt tegen jou en bovendien ziedend van woede. Hoe zou je proberen om deze woede te veranderen in mededogen?

Een persoon en een “groep” is een heel Kabbalistisch drama.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed