Van Een Leugen Naar Het Licht

Dr. Michael LaitmanEen vraag die ontving: Hoe kunnen we op dit moment correctie eisen wanneer we ons helemaal in egoïstische verlangens bevinden?

Mijn Antwoord: Natuurlijk kunnen we op dit moment geen correctie eisen. Als ik een absolute egoïst ben, hoe kan ik dan vragen om correctie? Hoe dan ook, wat van mij geëist wordt is dat ik vraag voor een klein beetje van de kwaliteit van het geven tot zoverre ik in staat ben, ondanks dat ik mij nog steeds in het egoisme bevind. Dit betekent dat terwijl je in Lo Lishma bevindt (dat is, in een leugen, in het ego, in je verlangen voor vreugde, en gedachten over jezelf) maak je een zachte kreet dat je wilt geven aan anderen.

Natuurlijk is het een leugen, en je wilt helemaal niet van anderen houden, aan hen geven, noch gelijk worden aan de Schepper. Je weet simpelweg niet wat geven is, en hierdoor ben je in staat om deze woorden te zeggen. Als je wist wat het was zou je er onmiddellijk vandoor rennen. De waarheid is verborgen voor jou zodat je geen besef hebt waar je naar vraagt.

Geven staat lijnrecht tegenover je natuur, omdat het de dood betekent voor je huidige verlangens en kwaliteiten. In de wetenschap van Kabbalah bestuderen we de relatie tussen Licht en verlangens. Er is een vat of verlangen dat tegenovergesteld is aan het Licht.

Naast dit, is er een andere staat waarin het verlangen niet waar is, maar bedrog en het Licht dat tegenovergesteld is, is niet Di-Rect maar Omringend. Dit is precies de staat waarin wij ons nu bevinden.

Echter, we vragen nu dit Licht naar ons toe te komen en ons het verlangen van het geven te brengen alsof we willen geven en hierdoor werkt het. Het systeem is zo ontworpen dat we van onze huidige staat, waarin we niet tot de volgende staat kunnen komen maar er desondanks toch om vragen, toch in de volgende staat kunnen komen, we kunnen beginnen het te willen, het ontvangen en er zijn.

Dit wordt veroorzaakt door Reshimot, de spirituele genen, die in ons zijn gebleven vanuit de gecorrigeerde staat waarin we eens waren, maar die uit elkaar is gespat. Deze Reshimot wekken Lichten op in de wereld van Atzilut dat ver van ons weg is.We kunnen ze aantrekken om ons te beïnvloeden en dan worden ze omringende Lichten genoemd. We bevinden ons immers in een leugen en willen helemaal niet geven of onze naaste liefhebben. Dat is waar.

De Thora verbergt dit feit niet voor ons. Integendeel, het vertelt ons dat de Schepper verborgen is en de spirituele wereld ook, omdat je het nooit zou willen als je het zag. De spiritualiteit is dus verborgen zodat jij je een voorstelling kunt maken dat het goed voor je is, zelfs in je egoïstische verlangens.

Wanneer je een egoïstische beloning inbeeldt alsof je de spirituele wereld wil bereiken, blijft het Licht je desondanks beïnvloeden en verandert het jouw verlangens en gedachten van het ontvangen naar het geven. Dit is hoe het werkt. Het systeem is exact voor dit proces ontworpen. Het werkt niet alleen op deze manier in onze staat: wanneer we stijgen van dit ontvangende niveau naar de eerste stap van het geven, na het passeren van de Machsom (de barrière naar spiritualiteit) stijgen we van staat naar staat, volgens hetzelfde principe: door verlangen naar het ongewenste. Echter op dit niveau “onderwijst iemands ziel hem”en we hebben enige hulp omdat we al in de spirituele wereld zijn.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed