De Voorwaarde Voor Het Ontsnappen Uit Het Egoïsme

Dr. Michael LaitmanEen vraag die ik ontving: Hoe combineer ik de volgende dubbele houding:
Aan de ene kant moet ik ieder van de vrienden zien als groter dan ik, als de grootste van de generatie. Maar aan de andere kant moet ik ze zien als kleiner dan mij, alsof ze behoefte hebben aan mijn constante zorg?

Mijn Antwoord: Ik kan dit makkelijker relativeren als hoe ik het met mijn kind doe: Hij is belangrijker dan ik ben, sinds zijn verlangens mijn handelingen bepalen. Als hij iets nodig heeft, laat ik alles vallen en doe wat hij vraagt. Toch, wanneer ik hem aandacht geef, verhoud ik me tot hem als iemand die kleiner is dan ik en niet zonder mij kan. Het volgt dat we deze dubbele houding tegelijkertijd kunnen hebben.

Het is begrepen dat het gemeenschappelijk verlangen belangrijker is dan mijn eigen. Het is de miniatuur model van de gemeenschappelijke ziel en het omvat alles al zoals een hologram.

Als ik me tot deze kleine groep met de wet van wederzijds garantie verhoud (laten we zeggen dat de groep tien leden heeft), deze tien leden zijn hetzelfde als tien miljard. Er is hier geen verschil. Inderdaad, ik moet mijn egoïsme verlaten, dus het maakt niet uit of ik relativeer naar tien mensen of tien miljard mensen. Als ik in hen de spirituele wereld onthul, wie is er dan belangrijk: ik of hen?

Alleen, bij mezelf, kan ik niets onthullen naast dit aardse, materiële wereld. Terwijl in de juiste verbinding met de anderen, ik spiritualiteit onthul. Natuurlijk, met respect tot het doel, wordt de groep belangrijker voor mij dan mezelf.

Ik moet hun verlangens accepteren als mijn eigen meest heilige wens, als een wet! Dit is wat ons in staat stelt te verbinden. Aan de andere kant moet ik ze waarnemen als kleiner dan mij zodat het is of ze mijn hulp nodig hebben en moet ik alles aan ze geven wat ik heb.

Telkens als we praten over liefde en verbinding, kan ik een ander zien in beide, als een klein individueel en als de ene grote. Er is geen tegenspraak hier. Het lijkt veel op een baby met respect naar een volwassen, waar de baby belangrijker wordt dan alle anderen. Een klein kind is als het hoofd van de familie, sinds de hele familie om hem draait.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: