Vrije Wil En Verspreiding Van Kabbalah

Dr. Michael LaitmanVraag: Wordt u soms boos op iemand en kijkt er later op terug met spijt omdat u zich weer herinnert van Wie het kwam?

Antwoord: Ik wordt niet boos, zolang het niet om iemands vrije wil gaat. Als het op terrein van de vrije wil ligt, dan kan ik heel erg boos worden. Met “vrije wil” bedoel ik dat het betrekking heeft op het verspreiden van de wijsheid van Kabbalah. In dit geval moet men voorzichtig zijn: dit heeft niets met de Schepper te maken. Dit is direct gekoppeld aan iemands gevoel voor verantwoordelijkheid. Hier ben heel erg hard in.

Vraag: Maar alles komt toch van de Schepper?

Antwoord: Nee, dit niet. Kabbalah op een effectieve, correcte en goede manier verspreiden ligt heel erg binnen het bereik van iemands vrije wil: het is de plicht van een persoon en men moet er zorg voor dragen. Waarom studeren we anders Kabbalah? Waarom hebben we het nodig? We blijven net zoals dieren. We zijn mensen in die mate waarin we de wijsheid van correctie die aan ons gegeven werd gebruiken. Het is onze plicht om het Licht voor onze correctie aan te trekken. Als een persoon zijn deel niet doet, of de kantjes er vanaf loopt, vooral als hij de kans is gegeven, kan ik er niet mee leven.

Dit is het enige waar ik kwaad om word, en niets anders. Op alle andere gebieden, heb ik niet eens de kracht om de persoon te dwingen om iets te doen of niet te doen. Ik heb het in het bijzonder over de vrije wil en het feit dat het aan een persoon gegeven is, zodat hij het kan gebruiken.

Vraag: Heeft vrije wil ook betrekking op de studie zelf, en niet alleen op de verspreiding van Kabbalah?

Antwoord: Het heeft betrekking op de studie, houding ten aanzien van de groep, de leraar en de Schepper: alles dat verbonden is met de individuele en algemene vooruitgang richting het doel.

Soms moet een persoon door de slechte staten heen gaan. Men moet ze ervaren. Zijn vrije wil wordt sterker als hij zelf er door heen lijdt. Ik kan me hier niet mee bemoeien. Anders zou ik net zoals de Schepper handelen, als ware van buitenaf, van Boven, maar dit is niet goed, en ik mag dit niet doen.

Vraag: Er zijn dus twee typen vrije wil: een met de verantwoordelijkheid voor de verspreiding van Kabbakah en eentje zonder (pijnlijke staten)?

Antwoord: Nee. Zij zijn hetzelfde op de wijze waarin ze iemands houding ten aanzien van zijn spirituele groei weerspiegelen. Zij zijn volledig met elkaar verbonden.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: