Nu Is Een Nieuwe Koning In Egypte Opgestaan

sickDe Zohar, Hoofdstuk “Shemot (Exodus)”, punt 250: Uit de angst dat ze de stammen met de rest van de naties zouden vermengen… Hij verbande ze naar Egypte, die trots was, en Israël haatte. En ze verbleven daar tot de ongelijkheid van de Amoriten volledig was, en ze naar hun eigen land kwamen, aangezien er geen andere angst was om zich met de andere naties te vermengen.

Hoe komen we dichterbij naar de verlangde toestand waar we de middellijn binnen onszelf in bouwen? De middellijn die onze gelijkenis aan het Licht is, aan Degene die schenkt, of de Schepper, vindt juist plaats vanwege de toestand genoemd “de Egyptische verbanning” die binnen ons in onthuld wordt.

Mijn egoïstische verlangen wordt zo groot dat ik voel dat ik erin opgesloten ben en dat het me onder controle heeft. Daarna begin te onderscheiden tussen mezelf en tussen mijn egoïsme, ofwel tussen mezelf en mijn eigenschappen.

Ik zou mijn eigenschappen graag willen veranderen, maar ik ben niet in staat om dit te doen. Ik zie dat zij me schaden; ik kom tot het besef dat ik mezelf, mijn leven en de levens van hen die dichtbij me staan, en de hele wereld verpest. Ik plaats mezelf en iedereen anders in gevaar omdat ik binnen dit oneindig toenemend egoïsme besta, wat ik niet kan bedwingen. Toch ben ik niet in staat om er wat dan ook mee te doen.

Dan komt een staat waar een persoon tot het besef begint te komen, dat de kracht die in hem werkzaam is, een vreemde kracht is. Hij identificeert zichzelf er niet langer mee. Hij begint het te zien als zijn bittere vijand. Dit wordt genoemd “Nu stond een nieuwe koning op in Egypte” (Exodus 1:8). Een persoon begint te voelen dat een nieuw heerschappij onthuld wordt, en het komt niet door hemzelf, maar doordat iemand anders het voor hem opzet. Het kan de Natuur of de Schepper zijn, met hij is het niet. Hij weet niet hoe hij zichzelf ervan moet bevrijden.

Alsof vanaf de zijkant, ziet een persoon zijn verlangen om genot te ontvangen als iets vreemds. Hij begint de Schepper te zien als degene die dit alles voor hem organiseert. Hij heeft reeds dezelfde houding ten aanzien van zowel de Farao als de Schepper.

Hij ervaart dan een innerlijke breuk, het besef dat er een Hoogste Kracht bestaat, die alles wat met hem gebeurt bepaalt. Echter vindt deze openbaring niet op zichzelf plaats, maar alleen na uren studeren, het verenigen met de vrienden in de groep en werken aan verspreiding van Kabbalah, tijdens welke een persoon praktisch betrokken is bij de wijsheid van Kabbalah.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed