Bestaat De Ziel in Ons Of Buiten Ons?

clip_image001Een vraag die ik ontving: U zei dat we in ons innerlijk moesten zoeken naar alles dat geschreven staat in het Boek van Zohar. De Zohar praat echter alleen over de correctie van de Ziel en we ontvangen alleen een ziel als we de spirituele wereld betreden. Hoe kan ik innerlijk iets corrigeren dat zich buiten mij bevindt?

Mijn Antwoord: Dat is waar. Soms zeggen we dat spiritualiteit zich buiten ons bevindt, dan betekent “buiten ons” buiten ons verlangen. Alles van mij is het verlangen te ontvangen en mezelf te vervullen. Daarom zeg ik dat spiritualiteit buiten “mijn verlangen om genot te ontvangen” bestaat.

We praten niet over afstanden en ruimtes, we praten over kwaliteiten. Met betrekking tot de kwaliteit van ontvangen is er geen spiritualiteit. Spiritualiteit bestaat buiten dit verlangen. Daarom zeg ik “buiten ons”. Ik bedoel ermee “buiten ons huidige verlangen”.

Aan de andere kant zeggen we dat spiritualiteit binnen in ons bestaat- dieper dan al onze huidige verlangens. Als ik door al mijn huidige verlangens voor voedsel, seks, familie, rijkdom, eer en macht heen dring- dieper en dieper, meer innerlijke, persoonlijke, eeuwige en immense verlangens binnenga- dan vind ik een spirituele wereld en een spiritueel verlangen.

Dit spirituele verlangen wordt “een punt in het hart” genoemd. Het meest innerlijkeverlangen dat in mij wordt onthuld op dit moment. Waarom is dit het meest intieme en grootste verlangen? Dat is zo door de verheven gestalte ervan. Uiteindelijk praten we over het doel en de betekenis van mijn gehele leven en wat er daarna zal blijven. Al deze meest intieme en diepste vragen zijn geconcentreerd binnen dit punt.

Kabbalisten vertellen me dat dit amper een punt is op dit moment. Maar als we het Boek van Zohar lezen en in dit punt gaan “graven, dan onthullen we dat er een hele wereld in schuil gaat; krokodillen, sterren, de zon, maan, mensen, wrede mensen en rechtvaardige mensen.

Dit punt begint zich uit te breiden en plotseling ontdekken we dat dit punt alles bevat wat de Zohar aan ons uitlegt, op de meest diverse manieren; door middel van de taal van Kabbalah, de taal van verhalen, in de vorm van een historische roman, of in de vorm van beschrijvingen van wetten en geboden. Het gehele boek van Zohar spreekt alleen over hetgeen zich afspeelt binnenin deze punt en drukt zich iedere keer uit in een speciale stijl.

Als ik het Boek van Zohar lees wil ik iedere keer alles bemerken in mijzelf waar het over spreekt. Kabbalisten zeggen; daar, binnenin dat punt, is je eeuwige deel. Het lichaam gaat dood en desintegreert, dit punt blijft. Daarom loont het zich dit punt te onthullen. Bovendien wordt mij verteld dat als ik dit punt bemerk, het spirituele, zelfs in lichte mate, dan verblijf ik in die sensatie en is er geen leven en dood meer.

Dat komt omdat je je identificeert met dit deze punt en er het leven in ziet. Dit spirituele leven grijpt je en trekt je aandacht in dergelijke mate dat al je verlangens en aspiraties zich daar concentreren. Dientengevolge waardeer je dit stoffelijke leven meer in de mate waarin je de punt in je hart verder kan ontwikkelen, onthullen en uitbreiden.

Plotseling zie je dat deze punt groter en groter wordt en je onthuld er een hele realiteit in, een innerlijke dimensie die je nooit tevoren hebt gevoeld. In het begin voelde je niet dat er een punt in je hart was, toen voelde je het, en nu onthul je er een hele wereld in waar je eeuwig bestaat.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed