Twee Vormen Van Waarneming

Iedere keer als we Het Boek van Zohar beginnen te lezen, moeten we onszelf afstemmen zodat we meevloeien met het materiaal dat door grote schrijvers van dit boek voor ons voorbereid is. Ze vertellen ons dat het enige dat geschapen was het verlangen om te genieten was. Dit verlangen heeft twee vormen van het waarnemen van de werkelijkheid (of het waarnemen van zijn Schepper). Een ervan is een directe waarneming binnen in het verlangen, wat ze “van boven naar beneden” noemen. In deze vorm kan het verlangen alleen dat waarnemen wat we nu voelen, “binnen onszelf” in. Een zodanige waarneming wordt genoemd “deze wereld”. De tweede vorm van waarneming vindt plaats boven het verlangen, “erbuiten”. Het is als we onszelf niet vervullen, maar als we anderen vervullen (ofwel wat voor ons anderen lijken). We zijn niet gewend aan de tweede soort waarneming, aangezien we er niet mee zijn geboren. Het lijkt vreemd en raar, en toch vertellen de schrijvers van de Zohar aan ons dat deze vorm van waarneming de meest natuurlijke is, omdat het van de natuur of de Schepper afkomstig is. Bovendien zijn er andere grote werelden “buiten” ons om, naast de mini wereld die we in onszelf voelen.

De Zohar richt ons zodat we deze extra waarneming van de werkelijkheid buiten ons lichaam om kunnen verkrijgen. Om deze reden, moeten we onszelf afstemmen om de werkelijkheid te zien die buiten ons om bestaat, in plaats die binnen ons in, als we willen zien waar De Zohar over spreekt.

Dit boek beschrijft veel dingen de net zoals verschijnselen in deze wereld lijken, net zoals magische wezens zoals engelen, geesten demonen. Echter, ongeacht hoe realistisch of bovennatuurlijk deze dingen voor ons lijken, spreekt De Zohar altijd over de vorm van de waarneming “binnen” onszelf in. Daarom, als we willen begrijpen wat De Zohar te vertellen heeft, of wat het binnen ons in wil onthullen, moeten we onszelf op hetzelfde afstemmen – in plaats van te streven naar zelfvervulling, moeten we er naar streven om de werkelijkheid “buiten” ons om te voelen.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed