Een Model Van De Samenleving Als Open En Gesloten Systeem

is-correction-possible-without-a-manHet volgende is een model van de samenleving zoals gevisualiseerd door Oleg Yaalom, een Bnei Baruch student: Nadat ik uw les over gesloten en open systemen had gehoord, kwam het volgende in me op:

1. Een Losgekoppeld Systeem – het ‘losgekoppelde systeem’ stadium van de menselijke ontwikkeling, is het simpele leven van een oude mens, die onderdeel was van de natuurlijke wereld die hem omringde. Voor alle praktische toepassingen, overschreed het egoïsme niet de vereisten van het dierlijke niveau van het bestaan.

2. Overgangsstadium – Het losgekoppelde systeem gaat geleidelijk over naar zijn gesloten toestand. Gedurende de afgelopen 5.000 jaar, groeide het egoïsme, en werden mensen minder tevreden met de vervulling die ze in de natuur konden vinden. In plaats hiervan begonnen ze op zoek te gaan naar persoonlijke vervulling door hun naasten te gebruiken en uit te buiten.

3. Gesloten Systeem – Tijdens onze generatie, is het systeem volkomen gesloten geworden, en we zijn niet langer in staat om onze egoïstische verlangens tevreden te stellen door gebruik te maken van de natuur. Ons egoïsme, dat zijn maximum op het materiële niveau van ontwikkeling heeft bereikt, wordt alleen tevreden gesteld door gebruik van elkaar.

4. Een dergelijke gesloten samenleving is onstabiel en gebrekkig, zoals elk gesloten systeem (volgens Gödel’s Theorie). Met andere worden, een dergelijke samenleving verlangt dat we onmiddellijk het beginsel aanvaarden van “je naaste houden als van jezelf”. Anders, zullen we net als een opgebrande ster, in onszelf verzingen en als ware uiteenvallen in een zwart gat. Het gesloten system zal uit elkaar vallen.

Echter het beginsel van “van je naaste houden”, zal transformeren in een beginsel van “liefde voor de Schepper”, als een resultaat van gezonde spirituele concurrentie die in de mensen plaats zal vinden.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed