Wie Bestuurt Je: Je Dier Of Je Ziel?

freedomIemands ontwikkeling begint bij het “dierlijke” niveau, waar de persoon zichzelf identificeert met zijn verlangens naar dingen in deze wereld. Dit stadium van de ontwikkeling van het egoïsme wordt “dierlijk” genoemd omdat alle aandacht en kracht van de persoon erop gericht is om voor zijn lichaam te zorgen – en het lichaam is een dier! In dit stadium is het duidelijk wat een persoon doet. Iedereen staat achter zijn pogingen om voor zichzelf, zijn gezin en familie te zorgen en om een zo comfortabel mogelijk leven te hebben.

Maar hoe kunnen we ons lichaam overtuigen – de verlangens van deze wereld, om een stapje opzij te doen en om ons ook voor onze spirituele ontwikkeling te zorgen, om naar schenking in plaats van ontvangst te streven? Dit kan alleen gebeuren op het moment dat “het punt in het hart” in de persoon ontwaakt. Als het eenmaal verschijnt, moet de persoon zichzelf met dit punt identificeren. Dan zal hij zijn stoffelijke leven of dierlijke verlangens vanuit dit standpunt bekijken, en zal hij deze verlangens als dierlijk behandelen.

Je moet controleren wie jouw gedrag bepaalt of bestuurt: Is het je dierlijke lichaam, dat je naar beneden toe trekt, of je ziel, die naar boven toe streeft? Word je gedreven door de grootsheid van de Schepper (Keter) en het besef van je eigen onbeduidendheid (Malchut), of door je trots en verlangen naar macht en roem? Je moet jezelf bekijken vanuit het standpunt van het lichaam en het standpunt van de ziel en in de gaten houden wie de beslissingen maakt: jouw egoïsme of je ziel.

(Uit de Voorbereiding op de Dagelijkse Kabbalah Les)

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed