Waar Zijn Obama’s Miljarden Heen?

worse1Twee vragen die ik gekregen heb over de wetten van de Natuur en de wetten van de maatschappij:

Vraag: U zegt dat mensen de wetten van de Natuur zouden moeten volgen. Maar als mensen eerder de wetten van de Natuur hadden gevolgd, zouden ze zich nog steeds gedragen net zoals in de jungle, waar leeuwen antilopen eten en zou onze beschaving nooit ontwikkeld zijn.

Mijn Antwoord: We hebben ons altijd al ontwikkeld volgens de wetten van de Natuur. Echter, tegenwoordig zien we dat als ik jou vandaag probeer op te eten, jij mij morgen zal opeten. Dit is hoe we tot de overeenstemming zijn gekomen, dat we elkaar niet zullen opeten. Dit is ook een wet van de Natuur.

Vervolg van de vraag: Tijdens alle gebeurtenissen, zijn mensen tot een consensus gekomen om sociale wetten, normen, waarde systemen en ondersteuningssystemen te maken. Dit is hoe overheden tot stand zijn gekomen – om de burgers te beschermen via de sociale wetten. Hoe kunnen we dit alles uit het raam gooien en in de andere richting gaan?

Mijn Antwoord: We kunnen het doen omdat vanaf dit moment, onze wereld zal veranderen. Vroeger, wegens ons egoïsme, ontwikkelden we ons op een dergelijke manier dat een ieder kon doen, waar hij toe in staat was. We brachten wetten tot stand om te proberen te voorkomen dat we elkaar met ons egoïsme zouden schaden, omdat we anders elkaar levend zouden verslinden.

Maar nu hebben we een staat bereikt waar ons egoïsme globaal en onderling verbonden is geworden, en waar iedereen van elkaar afhankelijk is. Nu is er een andere, extra wet van toepassing op onze samenleving, een wet waar iedereen van elkaar afhankelijk is, en het is niet mogelijk om aan deze wet te ontsnappen. Nu moeten de mensen een nieuw wettenstelsel maken.

Je zult zien dat de oude wetten nergens meer werken. Ze werken niet op het gebied van onderwijs, wetenschap, het gezinsleven of sociale relaties, net zoals ze niet op het gebied van economie en handel werken. Ze werken gewoon niet! We kunnen zeggen dat ze wel werken, maar we voelen het aan dat het niet zo is. Alleen slechte dingen zijn voort gekomen uit alle goede dingen die we hebben proberen te doen. Volgens alle onderzoeken, is er niets goeds voortgekomen uit onze inspanningen. En dit is omdat de wetten zijn veranderd.

In het verleden waren we in staat om iets in de wereld te bereiken, door gebruik te maken van deze wetten, zoals een soort orde op te zetten, en controle te behouden. Maar tegenwoordig kijkt iedereen verschrikt rond en vraagt zich af waar de controle is gebleven, en welk soort controle überhaupt mogelijk is!

Tegenwoordig is er geen rationele kracht die een goed gevolg zou kunnen hebben. En dit is precies wat we zien. Obama heeft miljarden dollars gebruikt om de economie te stimuleren. En waar zijn die miljarden nu? Niemand kan vertellen waar ze heen zijn. Poetin heeft ook veel geld geïnvesteerd in banken en de handel. Waar is dat heen? Niemand weet het. Maar het is geld! Waarde papieren nota bene. Dus waar zijn ze heen?
Er gebeurt iets in de wereld en we weten niet waar alles blijft. We weten niet wat voor een verbinding er tussen ons vandaag de dag bestaat; we beseffen niet wat het is. In het verleden leefde elke persoon binnen in haar of zijn eigen egoïsme, en mensen schaarden samen in groepen “maffia’s”. De bank was een soort maffia, handel – ander soort maffia, iets anders – weer een ander soort maffia. We verbonden ons met elkaar volgens ons egoïsme en we wisten hoe alles werkte. Dit is waarom elke kant een advocaat had en we maakten onderling afspraken met elkaar. Dit is hoe we vroeger werkten. Mensen verdedigden zichzelf, en iedereen begreep dat als iemand een afspraak schond, er een leger, politie etc. bestond.

Tegenwoordig werkt dit echter niet meer. En we begrijpen nog steeds niet in hoeverre onze wetten en gewoonten niet werken. We kunnen dit nog niet begrijpen. De wereld is aan het veranderen omdat de wet, die nu van kracht is, de wet van gemeenschappelijk eigendom is, in plaats van privé eigendom. Je moet met iedereen verbonden zijn in één geheel. Dit zijn de veranderingen die we moeten aanbrengen.

Fragment uit de les over Baal HaSulam’s artikel “De Vrijheid” op 13.03.2009

icon for podpress  Watch the Lesson, “The Freedom” [52:51m]: | Download
icon for podpress  Listen to the Lesson, “The Freedom” [52:51m]:  Download

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed