“Waarom Socialisme?” – Een Essay Door Albert Einstein

einsteinHieronder treft u een uittreksel aan uit Albert Einstein’s essay “Waarom Socialisme?” (uit the Monthly Review). Deze essay werd oorspronkelijk gepubliceerd in de eerste uitgave van Monthly Review in mei 1949. Tegenwoordig is het blad het oudste en grootste Marxistische blad in de Verenigde Staten.

Ik heb nu het punt bereikt waar ik kort kan aangeven van de essentie van de crisis van onze tijd inhoudt. Het betreft de relatie tussen het individu en de maatschappij. Het individu is meer dan ooit tevoren bewust van zijn afhankelijkheid van de maatschappij. Maar hij ervaart deze afhankelijkheid niet als een positief gegeven, als een organische band, als een beschermende band, maar meer als een bedreiging voor zijn natuurlijke rechten, of zelfs voor zijn economische bestaan.

Bovendien is zijn positie in de maatschappij zulk dat de egoïstische drijfveren van zijn opmaak voortdurend geaccentueerd worden, terwijl zijn sociale drijfveren, die van nature zwakker zijn, toenemend aftakelen. Alle mensen, wat hun positie in de maatschappij ook mag zijn, lijden aan dit proces van aftakeling. Zonder het te weten zijn ze gevangenen van hun eigen egoïsme, en voelen ze zich onzeker, eenzaam, beroofd van het naïeve, simpele en eenvoudige manier om van het leven te genieten. Men kan betekenis in het leven vinden, ook al is het zo kort en fragiel, maar alleen door zichzelf aan de maatschappij toe te wijden.

Verwante Materialen:
Laitman.com Post: Some Quotes by Albert Einstein

One Comment

  1. […] Materialen: Laitman.nl Artikel: “Waarom Socialisme?” – Een Essay Door Albert Einstein Laitman.nl Artikel: De Formule Voor Succes: Zorg Voor Je Behoeften En Al Je Relaties Met De Hele […]

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed