Waarom Het Nu Tijd Is Om “Bemin Uw Naaste” In Praktijk Te Brengen

connectEen brief die ik kreeg van mijn student Michael Chernikovsky, over de tegenwoordige toestand van de mensheid:Eindelijk heb ik het algemene idee van Kabbalah begrepen:

1. Het verschil tussen mens en dier is de mogelijkheid van de mens om verlangens op te nemen uit de gemeenschap om hem heen. Hij maakt zich deze verlangens eigen en op zijn beurt geeft hij zijn eigen verlangens door aan de gemeenschap.

2. Dit schept een systeem met positieve feedback, dat in het begin instabiel is. In systemen op een lager niveau, zoals het biologische, bestaat zulke wederkerige invloed niet, en daarom zijn deze systemen stabiel.

3. Tot nu toe was de menselijke maatschappij “open”. Daardoor stroomden de storingen weg naar de externe omgeving en doofden daar uit.

4. We hebben het stadium bereikt dat de maatschappij “gesloten” is geworden. Gesloten systemen met positieve feedback worden chaotisch. Dit vindt nu plaats.

5. Maar naast de ziekte heeft de Natuur ons het medicijn gegeven. Als we een houding van liefde en zorg ontwikkelen ten opzichte van elkaar, in plaats van onbeperkte consumptie, dan zal datzelfde positieve feedbackmechanisme het systeem stabiliseren, en het van chaos naar harmonie brengen.
In feite is dit de enige oplossing, want externe regulering kan niet effectief zijn door de wederkerige stimulering van verlangens binnen het systeem.

6. “Bemin uw naaste” is geen nieuw idee. Van tijd tot tijd probeerde de mensheid gemeenschappen te stichten die op dit principe waren gebaseerd. Maar doordat de maatschappij “open” is, was het altijd mogelijk om te ontsnappen aan het positieve voorbeeld. Tegenwoordig echter hebben we het punt bereikt waarop we er niet meer aan kunnen ontkomen. Daarom is het nu tijd om het principe “bemin uw naaste” in praktijk te brengen.

Verwante Materialen:
icon for podpress  The Way to Yourself [23:55m]: | Download

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed