Kunst Zal Met Ons Mee Veranderen

upper worldEen vraag die ik ontving: Ik zie mijn gedachten en gevoelens vaak als een publiek met verschillende verlangens. Een grote groep van verlangens zijn de “vijanden” van Kabbalah, die zeggen: “We kunnen ons geen leven voorstellen zonder een wijd scala aan gevoelens, inclusief pijn, lijden en negatieve emoties! Wat zal gebeuren met kunst, muziek, theater en film?”

Ons bestaan is gebaseerd op vergelijking, kritiek en competitie. Wat kan er beter zijn? Vrede, oneindigheid en zaligheid zijn zo saai! We willen wel een klein stukje van dit “geluk”, maar we willen het niet voor iedereen en voor altijd. Hoe kunnen mensen leven zonder tranen en drama?

Mijn Antwoord: Je stelt je spiritualiteit voor als bewegingloos en het paradijs als saai. Het echte drama vindt pas plaats als onze natuur in botsing komt met de Schepper. Al het andere wat daaraan voorafgaat, is maar “kinderspel”, omdat we er nu nog geen idee van hebben waar we zijn.

We zijn als pasgeborenen, huilend om kleine tegenslagen en giechelend om kleine pleziertjes. We zullen deze fase ontgroeien en gaan beseffen hoe beperkt onze hedendaagse kunstvormen zijn, waarin we ons minuscule aardse egoïsme en zijn drama’s tot uitdrukking brengen. Deze “drama’s” zijn vals en je houdt je er alleen aan vast omdat je ze nog niet ontgroeid bent of omdat je hebt geleerd om je aan zulk “lijden” te onderwerpen.

De kunsten maken een crisis door net zoals al het andere. Je zult nieuwe middelen moeten vinden om de moderne pijn van de mensheid uit te drukken; de oude klassieken helpen hierbij niet. De kunst beeldt de innerlijke wereld uit van iedere generatie en daarom zal zij veranderen.

Verwante Materialen:
Laitman.nl Artikel: Kunst In De Nieuwe Wereld

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed