Dromen: De Spirituele Betekenis

what-is-true-prayerEen vraag die ik ontvangen heb: In de verhandeling Brachot wordt er gezet dat de persoon die er over droomt dat hij Shema Israel (Hoor, Oh Israël) aan het reciteren is, beloond dient te worden met de aanwezigheid van de Shechina (de Goddelijke Aanwezigheid), en dat zijn generatie toch alsnog onwaardig is. Hoe legt Kabbalah deze tekst uit? Wat is de spirituele betekenis van deze specifieke droom?

Mijn Antwoord: Een droom betekent niet een reguliere droom van ons dierlijke lichaam, maar meer een specifieke toestand van de stijging van de ziel. In deze toestand, voelt de persoon het Hoogste Niveau; echter, voelt hij Het niet direct binnen in zijn verlangen, maar op een manier die voor hem verborgen is.

Daarna levert de persoon inspanningen om een grotere zelfcorrectie te verwerven, de droom wordt werkelijkheid: de persoon stijgt naar het volgende spirituele niveau. Als men droomt dat hij de Shema reciteert, dan is het volgende niveau dat hij moet verwerven, samensmelting met de Schepper. Dit is waar Shema voor staat, en dit is de reden waarom men beloond wordt met de aanwezigheid van de Shechina – de openbaring van de Schepper. Echter, is deze generatie (zijn huidige toestand) de openbaring van de Schepper niet waard (nog niet gecorrigeerd genoeg).

Als je alles juist wil begrijpen, begin ermee te begrijpen dat het hele universum binnen in de persoon zit, en alle namen en beschrijvingen wijzen naar zijn toestanden en eigenschappen. Dit is wat we in het gedeelte over de “waarneming van de werkelijkheid” in Kabbalah leren. Je zal dan zien dat een droom een van de hoogste spirituele staten is van een wakkere Kabbalist.

Verwante Materialen:
Introduction to the Book of Zohar: “Item 18″
Shamati #103: “Whose Heart Maketh Him Willing”
icon for podpress  A TV Program – Ask the kabbalist [59:07m]: | Download
icon for podpress  Lesson on Rabash Article from Shlavei Hasulam, Shmot, volume 2, page 213 [01:28:34m]: | Download

One Comment

  1. […] Materialen: Laitman.nl Artikel: Dromen: De Spirituele Betekenis Laitman.nl Artikel: Alle Beelden Die We Zien, Worden In Onze Hersenen […]

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed