Het Verhaal Van Jacob En Esau Leert Ons Hoe We Ons Egoïsme Om De Tuin Kunnen Leiden

thin lineEen vraag die ik ontving: Waarom rechtvaardigt de Thora Jacob als hij tegen Esau liegt? Esau komt met open armen naar Jacob toe, en toch keert Jacob zich van hem af en probeert hem met geschenken af te kopen.

Mijn Antwoord: De Thora spreekt over iemands correctie, waardoor hij gelijkvormig wordt aan de Schepper. Jacob vertegenwoordigt de intentie om te geven en Esau vertegenwoordigt de wil om te ontvangen, ons egoïsme. Esau begrijpt niet dat hij altijd leeg zal blijven omdat zijn intentie “voor zichzelf” is, en dat hij alleen door deze te veranderen in de intentie “voor anderen” onmiddellijk door het Hoogste zal worden vervuld, met eeuwige vervulling – het Licht. Dit begrijpt het egoïsme niet, en daarom moet iemand zijn egoïsme om de tuin leiden. Hij moet het ego ertoe verleiden om aan spirituele ontwikkeling te werken, door het te vertellen dat het lijden kan vermijden en dat het spirituele vervulling en openbaring kan verkrijgen.

Zo helpt iemands egoïsme hem om Kabbalah te bestuderen, omdat het er vervulling van verwacht.
Het egoïsme studeert Lo Lishma – ten bate van zichzelf. Maar, tijdens het proces van het studeren, door het contact met vrienden en het daardoor ontvangen van het Licht van Correctie, houdt de persoon op de intentie “voor zichzelf” te waarderen en in plaats daarvan begint hij de intentie “om te geven” te waarderen – ten bate van anderen, ten bate van de Schepper.

Dit gebeurt dankzij de invloed van het Licht. En wanneer iemands intentie verandert, dan kan hij zijn egoïsme (Esau) gaan gebruiken om ten bate van het geven te ontvangen. Zo bereikt hij eeuwige, volmaakte vervulling. Deze manoeuvre lijkt op de manier waarop we trucjes gebruiken om een kind ertoe te verleiden om te studeren tot het tenslotte begrijpt dat dit voor zijn eigen bestwil was. Zo speelt de Schepper met elk van ons.

Verwante Materialen (Engels):
Laitman.com Post: Preface to the Science of Kabbalah. Items 13-16
Laitman.com Post: The Only Point of Freedom Is Your Reaction to the Creator
Laitman.com Post: The Goal of Creation Is Perfect Fulfillment
Article: “One Law”
Lesson on “The Introduction to the Book ‘From the Mouth of a Wise Man’”
Shamati #20: “LISHMA (for Her Name)”

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: