Jij Bent De Enige Die De Waarheid Kan Vinden

soulTwee vragen die ik ontving over het vinden van de waarheid:

Vraag: Ik heb vriend die Kabbalah bij Bnei Baruch begon te studeren, maar later weg is gegaan, omdat u een leugenaar bent (tenminste dat zei hij). Persoonlijk denk ik dat hij u daarvan beschuldigt omdat u soms tegenstrijdige dingen zegt. Maar ik realiseer me dan later, dat ik u verkeerd begrepen had, of dat u iets alleen maar heel bondig formuleerde. Toch is uw mening over veel dingen nog niet duidelijk.

Soms zegt u iets, en dan spreekt u uzelf weer tegen, en ik begrijp hoe het komt dat mijn vriend – die geïnteresseerd is in Kabbalah en inziet dat er veel waarheid in zit – het moeilijk vindt om met u te studeren. Ik weet zelfs nu nog niet wat ik tegen hem moet zeggen. Ik zal blij zijn als u een antwoord kunt geven.

Mijn Antwoord: Ik zal niet proberen mijzelf te verdedigen. Luister naar de uitleg van mijn leraar Rabash (en alle opnamen van zijn lessen zijn online te vinden) en kijk zelf: hoe begrijp je hem? Luister niet naar mij, maar lees de originele artikelen van Baal HaSulam die wij bestuderen en zoek je eigen uitleg, in plaats van die van mij.

Iemand moet de leraar zoeken die past bij zijn eigen persoonlijkheid, zijn doel enzovoort, zoals er staat geschreven: “Laat iemand daar studeren waar zijn hart vreugde vindt.” Hoe kan het dat er verschillende plaatsen bestaan waar je kunt studeren? Doordat iemand, zolang zijn verlangen naar het Hoogste Doel nog niet gevormd is, zich op verscheidene manieren aangetrokken voelt tot het doel: via het zich terugtrekken uit de wereld, via godsdiensten, spirituele praktijken, diëten, voortekenen enzovoort. Wij kunnen hierin niet ingrijpen, want iemand moet deze zoektocht naar de waarheid alleen afleggen.

Dus het is mogelijk dat je vriend zich nog in dit stadium van zoeken bevindt. Sommige mensen die bij mij komen studeren zijn gewoon “voorbijgangers”, die zich later tot religie wenden.

Ik leg deze dingen uit voor zover ze binnen het bereik liggen van mijn kennis en van mijn bereiken en binnen mijn mogelijkheden om uit te drukken wat ik voel en wat ik me realiseer (in mijn hart en in mijn verstand). Je beschuldigingen zijn eerlijk en zij moeten ook opkomen in een student die Kabbalah bestudeert, want alles wordt opgebouwd door het combineren van twee tegengestelde dingen: egoïsme en de Schepper. Misschien moet je eerst nog dingen uitzoeken, en misschien naar een andere plek zoeken om te studeren. Maar hoe dan ook, de waarheid zal geopenbaard worden.

Vraag: Hoe kunnen we er “zeker” van zijn dat de Kabbalah die wij ontvangen de echte Kabbalah is? Het is immers een heel hoog niveau van kennis, en hoe kunnen onwetenden zich ervan vergewissen dat zij de echte Kabbalah ontvangen en niet “mystiek”? Hoe kan iemand die Kabbalah niet kent een schifting maken tussen de leringen, om er zeker van te zijn dat hij op de juiste weg is?

Mijn Antwoord: Geloof niemand! Wat iemand ook zegt, hij kan een leugenaar zijn. En hoe rapper van tong en hoe overtuigender hij is, een des te grote leugenaar kan hij zijn!

Het is ook mogelijk dat hij een goed, eerlijk mens is die recht uit zijn hart spreekt, maar zich gewoon vergist. Dus wie kun je geloven? Niemand! Alles is met opzet zo ingericht, opdat een mens zichzelf kan vormen door naar de waarheid te zoeken. Juist door twijfels, zonder houvast, zonder geloof of hoop die zich van een ander afhankelijk stelt. Het lijkt alsof hij boven een afgrond hangt, zonder te weten hoe hij de volgende stap moet zetten.

Jij bent de enige die de waarheid kan vinden. Maar als je gelooft wat een ander zegt, dan zul je jezelf niet realiseren, en dan blijf je een marionet. Daarom dwingt het gebrek aan vertrouwen en je volledige desoriëntatie jouw egoïsme om zich tot de Schepper te wenden. Zo lokt hij ons naar Zich toe.

Verwante Materialen (Engels):
Laitman.com Post: Doubts Are Generated By New Degrees Being Revealed Inside You
Laitman.com Post: All Obstacles Are Surmountable
Laitman.com Post: The Truth Can Only Be Discerned from Within
Article “The Need for Learning Kabbalah”
Free online Kabbalah course
icon for podpress  Rabash: The Last Great Kabbalist [3:28m]:  | Download

One Comment

  1. […] Materialen: Laitman.nl Artikel: Jij Bent De Enige Die De Waarheid Kan Vinden Laitman.nl Artikel: Kabbalah Is Voor Hen Die Vragen Naar De Zin Van Het Leven Laitman.nl Artikel: […]

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed