Verander De Wereld In Een Schaal Van Verdienste

meritEen vraag die ik ontving: Een vriend van mij is een filosoof die Egyptische cultuur bestudeert. Hij vertelde me een verhaal uit de Joodse religie over een ziel die zijn zonden moest toegeven. En als de ziel dit doet, legt het zijn zonden op een kant van een weegschaal en de andere kant van de weegschaal gaat dan omhoog.

Mijn antwoord: De Kabbalistische tekst die het duidelijkste zal zijn voor jou is punt 110 van de “Inleiding tot Talmud Eser Sefirot” (daar zul je ook verwijzingen vinden naar eerdere bronteksten).
Er staat: “We moeten diepgaand begrijpen wat er geschreven staat in Tractate Kidushin p.40: Iemand moet altijd zichzelf zien als half schuldig en half puur. Als hij een enkel Gebod uitvoert, zal hij gelukkig zijn, dan heeft hij de wereld beoordeeld op een schaal van verdienste. Heeft hij een zonde begaan, wee hem, want hij heeft de wereld beoordeeld op een schaal van gebreken.

Rabbi Elazar, zoon van Rabbi Shimon, zegt: De wereld wordt veroordeeld door de meerderheid, het individu wordt eveneens veroordeeld door de meerderheid. Vandaar als hij een enkel Gebod uitvoert, zal hij gelukkig zijn, want hij heeft zichzelf en de gehele wereld op een schaal van verdiensten beoordeeld. Als hij een zonde begaat, wee hem, want hij heeft zichzelf en de wereld beoordeeld op een schaal van gebreken. Om deze ene zonde die hij heeft begaan, hebben hij en de wereld veel goeds verloren.

Verwante Materialen (Engels):
Laitman.com Post: Baal HaSulam: The Actions of an Individual Are Equal to the Actions of the Whole
Basic Concepts in Kabbalah: Chapter 3 – “The Giving of Kabbalah”

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed