Hoe Egoïsme Vergelijkbaar Is Met Kabbalah

You Are Welcome to Help YourselfEgoïstische Godsdienst: Nature en Science, de twee meest geciteerde wetenschappelijke tijdschriften, hebben beknopte artikelen gepubliceerd over de oorsprong van religies (“The Origin and Evolution of Religious Prosociality” in Science, and “Religion: Bound to Believe?” in Nature). Dit onderwerp werd populair na de publicatie van het boek van Richard Dawkins, The God Delusion. Dawkins veronderstelde dat de verspreiding van een computer of een biologische virus op de verspreiding van religieuze ideeën lijkt: dat hun verspreiding in beginsel gebaseerd is op een egoïstisch mechanisme, en dat dit de reden is dat we zo vatbaar zijn voor godsdienstige ideeën.

Altruïstische godsdienst: De Canadese psychologen Ara Norenzayan en Azim Shariff van de University of British Columbia zijn nog een stap verder gegaan. In een artikel gepubliceerd in Science veronderstelde deze psychologen dat de waarde van een godsdienst gebonden moet zijn met positief gedrag en persoonlijk voorbeeld, en met de menselijke egoïstische behoefte om constant hun morele kwaliteiten te laten zien, betrouwbaarheid en bereidheid om hun persoonlijke interesses op te offeren voor het nut van de maatschappij.

Kabbalah: Deze ideeën zijn overtroffen door Kabbalah, welke de mens toe staat om helemaal boven zijn egoïsme uit te stijgen en om zichzelf “totaal nuttig” te maken voor de gemeenschap, door alles te geven en alleen te ontvangen wat hij nodig heeft voor het leven en om te schenken. In dit scenario is de beloning niet wat iemand ontvangt van de maatschappij, maar van de Schepper – de nabijheid met de Schepper. Dit is wat de energie en inspiratie geeft om oprecht ons in te spannen voor het nut van de gemeenschap.

Verwant Materiaal (Engels):
Laitman.com Post: Religion’s Place In Our Lives
Laitman.com Post: Religion Is a Cultural Tradition, Kabbalah Is the Method of Correction
Humankind vs. Human Kindness
Baal HaSulam Article: “The Essence of Religion and Its Purpose”
Baal HaSulam Article: “Peace in the World”

icon for podpress  “Kabbalah Revealed” Episode 7: Equivalence of Form [25:10m]: Play Now | Play in Popup | Download

icon for podpress  “Kabbalah Revealed” Episode 12: The Difference Between Kabbalah and Religion [24:58m]: Play Now | Play in Popup | Download

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed