Een Spirituele Revolutie Is Onvermijdelijk

spiritualEen vraag die ik ontving: U ziet er serieus en wijs uit, maar uw ideeën en voorstellen voor de mensheid zijn utopisch. Weet u zeker dat deze toegepast kunnen worden, of dat er überhaupt een kans bestaat voor het implementeren van een spirituele revolutie voor de hele mensheid?Mijn Antwoord: Omdat ik de menselijke aard begrijp, weet ik dat al jouw verlangens, gedachten en handelingen volkomen egoïstisch zijn en ook niet anders kunnen zijn. Echter omdat ik ook de aard van de Hoogste Wereld en het Licht begrijp, weet ik absoluut zeker – en ik weet dit uit eigen ervaring – dat het Licht dat ons egoïsme geschapen heeft, het ook in altruïsme kan veranderen in één ogenblik. Echter, Het zal dit alleen doen als we het verlangen.

We kunnen dit verlangen ook ontwikkelen door te beseffen dat ons egoïsme kwaadaardig is voor ons, door te zien hoeveel lijden het ons aandoet. De vraag is: Hoeveel lijden zal er nodig zijn? We kunnen het leren door een kleine crisis te bestuderen – zoals de huidige – en te erkennen dat onze houding ten opzichte van elkaar tegengesteld is aan die in het globale “dorp” van de mensheid. We kunnen dit ook op een zodanig diep niveau erkennen, dat we zullen beginnen te vorderen in de richting van:”Heb uw naaste lief als uzelf”, van gelijkheid met de Natuur ofwel de Schepper.

We kunnen bijvoorbeeld een globaal onderwijssysteem opzetten dat aan allen zal leren dat we in een wereld leven waar iedereen van elkaar afhankelijk is. Bovendien kan dit door alle massamedia en onderwijsinstellingen wereldwijd uitgelegd worden, van de kleuterschool tot de universiteit. (Voor meer hierover zie mijn “Lezing in Arosa“).

Elke poging die wij met deze doelstelling ondernemen – zelfs de kleinste eerste poging – zal onze tegengesteldheid aan de Natuur al terugdraaien. Omdat we door deze handelingen ons tot de Natuur (ofwel de Schepper) wenden en er dichter bij komen te staan. Als onze verlangens in het algemeen uitgaan naar verandering, zal die gemakkelijk tot stand komen, omdat de Schepper niets anders hoort dan het verzoek van de maatschappij.

De Natuur zal haar plan uitvoeren, hoe kan ook. Dit plan is al compleet en bestaat al in de spirituele wereld. Toch is het beter om rampen te vermijden, zij het sociale, ecologische, militaire, biologische of andere, die ons zullen dwingen om los te komen van het egoïsme. Er is een aangenamere weg die naar het doel van de Natuur leidt (zie het artikel “De Essentie van Religie en Zijn Doel“). Daartoe is ons de wijsheid van Kabbalah gegeven. We kunnen alleen doen wat in onze macht ligt, maar de spirituele revolutie zal in elk geval plaatsvinden!

Een Parabel: Een man liep langs de kust, en zag een jongetje iets uit het zand pakken. De man kwam dichterbij en zag dat de dingen die het jongetje oppakte, zeesterren waren; hij werd er volkomen door omringd. Het leek alsof er miljoenen zeesterren in het zand lagen, het strand was er letterlijk onder bedolven, tot kilometers ver.

“Waarom gooi je deze zeesterren het water in?” – vroeg de man, toen hij de jongen naderde.

“Als ze hier blijven tot het ochtendtij, zullen ze sterven” – antwoordde de jongen, zonder zijn bezigheid te onderbreken.

“Maar dit is dom!” – schreeuwde de man, “Kijk om je heen! Er zijn miljoenen zeesterren hier, de kust is ermee bezaaid. Jouw inspanningen stellen niets voor!”

De jongen raapte de volgende zeester op , dacht een moment na, gooide hem de zee in en zei: “Nee, mijn inspanningen zullen heel veel veranderen… voor deze zeester.”

Toen raapte de man ook een zeester op en gooide die de zee in, en toen nog een en nog een. Tegen de tijd dat de nacht voorbij was, waren er vele mensen op het strand, en iedereen was zeesterren aan het oprapen en ze in de zee aan het gooien. Toen de zon opkwam, was het strand leeg – geen ziel bleef er achter. Ze werden allemaal gered.

Verwant Materiaal (Engels):
Laitman.com Post: What Would It Be Like To Live in a Perfect World?
Laitman.com Post: Reflections on the Crisis
Laitman.com Post: The Need to Nurture the Proper Perception in Children
“Attaining the Unity of the Universe”, Lessons

icon for podpress  The Need for Purpose [4:30m]: Play Now | Play in Popup | Download

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed