Hoe Krijg Je De Wolf, De Geit En De Kool Over De Rivier? (Hoe Los Je De Wereldwijde Crisis Op?)

How Do You Get the Wolf, Goat and Cabbage Across the River? (How Do You Solve the Global Crisis?)Een raadseltje over een wolf, een geit en een kool: hoe krijg je ze over de rivier in een bootje, zonder dat de een de ander opeet?

De boot is heel klein en kan maar een ding tegelijk houden: óf de wolf, óf de geit, óf de kool. Als je de wolf meeneemt, dan zul je de geit achter moeten laten met de kool, en die zal de kool dan opeten, enzovoort.

Door het primitieve egoïsme van dieren, wordt deze eenvoudige situatie een allerminst oppervlakkig probleem voor het strategische denken van een mens. Het lijkt zo’n simpel raadseltje, maar het kost veel tijd en energie om het op te lossen!

Dit illustreert prachtig hoe de moderne beschaving in elkaar zit. Door hetzelfde principe wordt het eenvoudigste probleem in onze wereld een moeilijk raadsel. Bijvoorbeeld, je moet iets van de ene naar de andere plaats transporteren. Het lijkt een eenvoudige zaak – pak een vrachtwagen en vervoer het. Maar als het nu over geld, goud of diamanten gaat? Dan heb je twintig man extra nodig voor beveiliging, speciale gebouwen, een beveiligde auto, wapens en hoog ontwikkelde technologie. Hieruit kun je afleiden dat de verbindingen binnen het meta-systeem “menselijke maatschappij” extreem inefficiënt zijn. 99% van onze inspanningen worden aan de wrijving binnen het mechanisme gespendeerd. Het systeem verzet zich tegen elke altruïstische handeling erbinnen.

Karavanen met eten voor stervende mensen worden beroofd. Geld dat voor de armste landen bedoeld is, wordt onderweg geroofd enzovoort.

En toch was tot voor kort zelfs de overblijvende 1% voldoende om te zorgen dat de mensheid zich bleef ontwikkelen. Maar nu zien we dat onze beschaving op de rand van de vernietiging staat. De hele eeuwenoude structuur heeft zijn reserves opgemaakt en staat op het punt als een kaartenhuis in elkaar te storten.

We staan hier voor een grappige situatie: wetenschappers van de hele wereld zetten zich in om een meer economische automotor, gloeilamp of ander product te maken. Maar waar doen ze het eigenlijk voor? Allemaal om dezelfde reden – om het groeiende egoïsme van de mensen te bevredigen. We kunnen mensen er niet toe dwingen minder auto te rijden, dus laten we hen dan maar een zuinigere motor geven.

Stel je nu voor dat we het bewustzijn van de mens tenminste enigszins kunnen veranderen, en zijn opvatting over de structuur van de wereld, en over zijn eigen plaats in het universum, iets kunnen verruimen. Dan zou ieder die ergens heen wil rijden zich afvragen: “Hoe kan ik dit economischer doen? Misschien kan ik anderen meenemen in de auto, of de bus nemen?” Hij zal niet bezig zijn met de vraag hoe hij voor zichzelf op benzine kan bezuinigen, maar over de vraag hoe hij de oliereserves van de wereld kan sparen, die van de hele mensheid zijn.

En zo zal het overal zijn! De mensheid heeft een tienvoudige marge aan reserve over alle parameters: brandstof, voedsel, gezondheid enzovoort. Maar brandstof wordt aan zinloze reisjes opgemaakt, op de velden groeit haast niets omdat méér niet winstgevend zou zijn in de vrije markteconomie; mensen zijn ziek en sterven omdat ze elkaar doden met alle mogelijke middelen, van ideeën tot atoombommen…

De term “Crisis van het Systeem” die tegenwoordig zo populair is, betekent dat de crisis in werkelijkheid niet gaat over olie of voedselproductie of demografie. Het is een crisis in onze waarneming van wie we zijn en in wat voor wereld we leven. Dus laten we om te beginnen ons bewust worden van deze belangrijke punten. Dan zal de moeilijke reis met de wolf, de geit en de kool, een gemakkelijk en plezierig tochtje worden!

Verwante materialen (Engels):
Laitman.com Post: Disasters and Diseases Come to an End When Humanity Unites Above Selfishness
Kabbalah Today Article: The Allegory of the Lost Friends in the Desert
eBook – From Chaos to Harmony – The Solution to the Global Crisis According to the Wisdom of Kabbalah

icon for podpress  Toward Integral Consciousness [13:40m]: Play Now | Download

icon for podpress  Creating a New Civilization [6:23m]: Play Now | Download

One Comment

  1. […] Materialen: Laitman.nl Artikel: Hoe Krijg Je De Wolf, De Geit En De Kool Over De Rivier? (Hoe Los Je De Wereldwi… Laitman.com Post: The Solution – Excerpts from the Writings of the Last Generation by Baal HaSulam […]

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed